Tryggere svangerskap med C-vitamin

Kvinner som tar ekstra tilskudd av 100 mg. C-vitamin daglig fra 20. svangerskapsuke, kan redusere faren for at vannet går for tidlig.

Publisert
Sist oppdatert

Denne forholdsvis vanlige tilstanden, når fosterhinnen sprekker for tidlig, kan resultere i prematur fødsel og infeksjoner.

Det skriver forskerne bak en kontrollert og dobbeltblind studie som er publisert i aprilutgaven av det medisinske tidsskriftet American Journal of Clinical Nutrition.

120 kvinner ble i den 20. svangerskapsuke tilfeldig delt i to grupper. En gruppe fikk 100 mg. C-vitamin daglig, den andre gruppen fikk placebo. Forskerne ønsket å vise at et daglig inntak på 100 mg. kan forhindre at vannet går for tidlig. Tidligere studier har vist at C-vitamin spiller en viktig rolle i å opprettholde kollagen i membranen gjennom hele svangerskapet.

Kvinnenes C-vitamin-konsentrasjon i plasma og leukocytter ble målt hver 4.uke. C-vitamin-konsentrasjon i plasma ble redusert etter som svangerskapet ble lengre hos alle de 109 kvinnene som fullførte studiet, uavhengig av om de mottok C-vitamin eller placebo. Denne reduksjonen ses i normale svangerskap.

De målte C-vitaminverdiene i leukocyttene ble blant kvinnene i placebogruppen redusert fra uke 20 til 36, sammenlignet med en økning hos kvinnene i gruppen som fikk C-vitamin.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer