Tryggest å bruke kredittkort på ferie

- Når du handler i utlandet lønner det seg å bruke kredittkort, sier forbrukerøkonom Ellen Dokk Holm i Postbanken.

KREDITTKORT: Det kan være lurt å bruke kredittkort når du er ute og reiser. Foto: Colourbox
KREDITTKORT: Det kan være lurt å bruke kredittkort når du er ute og reiser. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Selv om det er blitt registret et økende antall tilfeller av kortsvindel i Norge, er det først og fremst i utlandet du bør passe deg. Tall fra Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNO) viser at kortsvindel er et relativt lite problem i Norge sammenliknet med andre land.

Derfor bør du være ekstra påpasselig når du drar kortet i utlandet. Husk at i motsetning til norske minibanker, er det ikke sikkert det er installert anti-skimmingsutstyr i utenlandske minibanker. Det betyr at frekke svindlere kan ha installert kamera og kortkopieringsutstyr på minibanken, noe som gjør at du kan bli tappet for tusenlapper få minutter etter at din egen transaksjon har funnet sted.

VIDEO: Så lett svindler de deg

- Bruk kredittkort

Uansett hvor mange forholdsregler en måtte ta, kan en ikke sikre seg 100 prosent mot å bli svindlet. Forbrukerøkonom Ellen Dokk Holm i Postbanken sier at det aller beste er å bruke kredittkort i stedet for et debetkort/vanlig bankkort når en er i utlandet. Da er det lettere å ha kontroll med hvor mye penger som er blitt brukt på kortet.

Ellen Dokk Holm, forbrukerøkonom i Postbanken Foto: Postbanken
Ellen Dokk Holm, forbrukerøkonom i Postbanken Foto: Postbanken Vis mer


- Når du handler i utlandet lønner det seg å bruke kredittkort som i prinsippet gir deg et rentefritt lån i en viss periode, vanligvis med 45 dagers betalingsfrist. Den andre store forbrukerfordelen er at du kan sjekke at regningen virkelig er korrekt, sier Dokk Holm.

Hun understreker også at dersom du blir svindlet etter bruk av eget bankkort, vil pengene forsvinne fra egen konto. Bruker du kredittkort får du kun en regning som du mest sannsynlig slipper å betale. Dermed kan du unngå mange problemer og unødvendige bekymringer dersom du skulle være så uheldig å bli utsatt for kortsvindel.

Norske forbrukermyndigheter anbefaler også at nordmenn først og fremst bruker kredittkort på reiser til utlandet.

Ha en plan B

Forbrukerøkonomen anbefaler selvsagt ikke at du drar på ferie med bare ett eneste kredittkort. Du bør ha en plan B og gjerne en plan C, i tilfelle kortet blir frastjålet eller slutter å virke.

- Ha med deg et debetkort og et kredittkort, og skill kortene, slik at du ikke mister begge kortene dersom lommeboken din skulle bli stjålet, sier Holm.

Hun anbefaler også å ha noen penger i kontanter.

- Det er mange som sier du bare trenger ha med deg kort når du reiser, men det er alltid lurt å ha med seg noen småpenger. Det finnes mange lommetyver der ute, så ikke ha med deg hundrevis av kroner, men ha med noe. Det kan hende du ikke får brukt kort på å betale småbeløp, for eksempel om du vil ha en kaffe eller is. Det er heller ikke sikkert taxien tar kort som betaling, sier Holm til DinSide.

TIPS: Når du drar kortet i utlandet får du ofte spørsmål om du ønsker å betale i norske kroner. Da er det ingen tvil om hva du bør velge. Bare les her...

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer