Tryggest med billige fond

Over tid er det best å holde seg til billige passive fond, mener forskere.

Dette er neppe tiden for å selge deg ut av aksjefond.  Foto: Colourbox.com
Dette er neppe tiden for å selge deg ut av aksjefond. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange norske småsparere har penger i aksjefond, og de fleste betaler ekstra for at en forvalter skal plukke aksjer fremfor å følge resten av markedet i et såkalt indeksfond, skriver Aftenposten i dag.

Men gjør fondsforvalteren din seg fortjent til gebyrene som spiser sparepengene dine? Neppe, mener de uavhengige ekspertene Aftenposten har snakket med.

- Det er veldig vanskelig å finne sterke resultater som viser at aktive forvaltere generelt klarer å slå sin egen referanseindeks. Det er altså lite som tilsier at det er verdt å betale ekstra for dette. Samtidig betyr det ikke at gode aktive forvaltere ikke finnes, sier professor Øyvind Norli ved Handelshøyskolen BI.

Undersøkelser har vist at bare én av ti nordmenn vil ha mer enn moderat risiko for sparepengene sine, og seks av ti nordmenn er ikke villige til å ta mer enn liten risiko.

Nordmenn trekker seg ut for tidlig

Anbefaler indeksfond

Norli får støtte av professor Thore Johnsen ved Norges Handelshøgskole:

- En representativ forvalter kan ikke slå en indeks eller markedet. Det koster å forvalte, og forvalteren skal ha penger selv om han gjør det dårlig. Man skal spare billig og i et fond som ikke koster noe, et såkalt indeksfond, har han tidligere uttalt til DinSide.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.