Trygt å bruke linser

I påsken ble en linsevæske trukket fra markedet i USA etter påstander om soppskader på øyne. I Norge bruker rundt 500.000 kontaktlinser. Bør de bekymre seg?

Publisert
Sist oppdatert

- Det er ingen grunn til å få panikk. Og jeg bagatelliserer ikke problemet. Dette er ingen epidemi, sier lege Thomas L. Steinemann, som er ekspert på hornhinnesykdommer, til ABC News.

Det er ikke lenge siden linsevæsken Bausch & Lombs ReNu Moistureloc ble trukket tilbake fra det amerikanske markedet etter at 109 linsebrukere skal ha fått soppinfeksjon på øyet. Av 30 undersøkte tilfeller fant amerikanske helsemyndigheter at 26 hadde brukt denne linsevæsken, skriver nrk.no.

Synsam Norge har stoppet salget av den aktuelle linsevæsken i påvente av ytterligere konklusjoner.

Liten risikoPå tross av de amerikanske funnene, mener også norske eksperter at riktig linsebruk ikke bør gi noen problemer med sopp.

- For norske linsebrukere er det ingen grunn til bekymring. Riktig og fornuftig bruk av kontaktlinser er forbundet med svært lav risiko for komplikasjoner. Følges de råd og anbefalinger som er gitt av linsetilpasseren er risikoen nærmest lik null, sier Magne Helland, førstelektor og optiker ved Høgskolen i Buskerud, til Mozon.

Han legger til at en eventuell risiko kan inntreffe når linsebrukeren tøyer grenser, for eksempel ved gjenbruk av dagslinser.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer