Trygt å bruke p-plaster

I går ble det kjent at 17 kvinner er døde etter å ha brukt p-plasteret Evra. Nå slår eksperter tilbake.

Publisert
Sist oppdatert

En britisk ekspert sier at kvinner som bruker p-plasteret ikke burde advares mot bruken på grunn av ubekreftede rapporter som viser til dødsfall i USA.

New York Post repporterte i går at 17 dødsfall og 21 livstruende tilfeller av blodpropp og andre lidelser ble satt i forbindelse med bruk av p-plasteret av amerikanske helsemyndigheter. Dette ble imidlertid ikke blitt bekreftet av det amerikanske legemiddelverket, Food and Drug Administration.

Britiske eksperter sier at plasteret ikke er mer risikofylt enn p-piller, og råder kvinner til ikke å få panikk eller stoppe å bruke det.

Medicines and Healthcare products Regulatory Agency (MHRA), som undersøker sikkerheten ved medisiner i Storbritannia, sier til BBC at de har mottatt to rapporter om blodpropp i forbindelse med Evra. Ingen av disse resulterte i død.

- Det er ingen grunn for kvinner å stoppe med å ta Evra på grunnlag av disse funnene, sier en talskvinne for MHRA, og understreker at det ikke nødvendigvis er medikamentet som har gitt helseproblemene.

Som p-pillerPlasteret er like sikkert som p-pillen, 99 prosent, mot graviditet. Men mens man må huske å ta pillen hver dag, bytter man ut plasteret kun en gang i uka. Det inneholder en kombinasjon av de to kvinnelige hormonene østrogen og progesteron, som også er brukt i p-piller. Derfor har de den de samme effektene som den tradisjonelle pillen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer