Trygt med hjemmeabort

Hjemmeabort er et godt og trygt tilbud til kvinner som ønsker det, slår Sosial- og helsedirektoratet fast i en ny vurdering.

colourbox.com:Illustrasjonfoto Foto: PHOTOPQR/LE TELEGRAMME
colourbox.com:Illustrasjonfoto Foto: PHOTOPQR/LE TELEGRAMME Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For rundt et år siden raste debatten om hjemmeabort: Er det et godt medisinsk faglig tilbud å la kvinner abortere utenfor sykehus på denne måten?

Etter at saken ble tatt opp i Stortinget, ba helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad Sosial- og helsedirektoratet foreta en vurdering, og nå foreligger konklusjonen.

- Det er trygt, sikkert og foretrekkes av mange kvinner, sier divisjonsdirektør Hans Petter Aarseth i Sosial- og helsedirektoratet til DinSide Helse.

Les også: Smertestillende kan gi abort

Fornøyd i ettertid

Forskning viser at rundt 80 prosent av abortsøkende kvinner ønsker å ta abort hjemme når de får mulighet til å velge. Erfaringer fra Ullevål universitetssykehus i Oslo og Haukeland universitetssykehus i Bergen viser også at det store flertallet ønsker dette tilbudet.

- Som første sykehus i landet begynte vi med medikamentell svangerskapsavbrytelse i 1998, og kvinner fra hele landet kom til oss for å få denne type abort. All vår erfaring viser at dette er noe norske kvinner ønsker og er fornøyde med, sier Ole Erik Iversen, professor i fødselshjelp og kvinnesykdommer ved Kvinneklinikken ved Haukeland Sykehus i Bergen.

Metoden innebærer at kvinnene får en abortpille på sykehuset, og deretter drar hjem. To døgn etter at abortpillen er tatt, tar kvinnen prostaglandin, et medikament som gjør at livmoren trekkes sammen. Dette gjøres hjemme.Denne type abort kan gjøres til og med uke 9, mens mellom uke 9 og 12 får kvinnen ekstra oppfølging.

- Det var Laila Dåvøy (Krf) som reagerte, og mente at dette var medisinsk uforsvarlig. Vi mener at når vi først har fri abort i Norge, skal vi som helsepersonell legge til rette for at dette gjøres så sikkert, skånsomt og medisinsk forsvarlig som overhodet mulig, understreker Iversen.

- Og konklusjonen fra myndighetene viser at denne metoden både er etisk og medisinsk forsvarlig, sier han.

Les også: Diabetesmedisin hindrer abort

Følges opp

Forskning viser at rundt én prosent av kvinnene vil få så kraftige blødninger ved en medikamentell abort at de vil trenge kirurgisk behandling. Det er derfor viktig at kvinnene som velger denne metoden kan kontakte sykehuset på kort varsel.

- Hjemme har kvinnene åpen linje til sykehuset for råd og eventuelt innleggelse hvis det er ønsket eller nødvendig, og de blir alltid oppringt av sykehuset. Også i etterkant av aborten kommer kvinner til oss for oppfølging, sier Iversen.

Han understreker at kvinnen ikke bør være alene når aborten gjennomføres.

- Alle kvinnene anbefales å ha noen hos seg, sier avdelingsoverlegen.

Valgfrihet

Sosial- og helsedirektoratet sier i sin konklusjon at det er opp til kvinnen selv å velge hvor hun skal oppholde seg under en abort.

- Dette er et tilbud, og det er viktig at kvinnene selv velger om de vil være hjemme eller på sykehuset. Ingen skal tvinges til å gjøre dette hjemme dersom de ikke ønsker det, sier Hans Petter Aarseth.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer