Trygt med laser?

Markedet for laseroperasjon på øyne har eksplodert. Men markedsføringen er overfladisk og lover for mye, sier ekspertene.

Publisert
Sist oppdatert

Norske og utenlandske klinikker tjener store penger på laseroperasjoner. Men noen ganger lover legene mer enn de kan holde.

- Dessverre er markedsføringen av laseroperasjon ofte overfladisk og ikke nøktern nok faglig sett, med hensyn til hva man kan forvente å oppnå av resultater og hvilke komplikasjoner som finnes, sier Bente Monica Aakre ved Institutt for optometri og synsvitenskap ved Høgskolen i Buskerud. Hun holder på med en doktoravhandling om laseroperasjon.

For som ved alle andre kirurgiske inngrep, har også laseroperasjoner en viss risiko for komplikasjoner.

Forskjellige type komplikasjoner- Hendelser kan oppstå under selve operasjonen eller i den første tiden etterpå. I de fleste tilfeller kan og bør dette rettes opp. Det er veldig viktig å bli fulgt på en forsvarlig måte etter operasjonen. Det er uetisk av enkelte utenlandske klinikker dersom de sender pasientene hjem kort tid etter operasjonen, sier Aakre.

Aakre legger til at dette dreier seg om utenlandske klinikker som tilbyr såkalte LASIK-ferier.

Den verste komplikasjonen, som gir varig virkning, er synsreduksjon. Det vil si at du ser dårligere med briller eller linser etter operasjonen enn du gjorde før. Dette skjer i opptil 2 prosent av tilfellene, og oftest ved store korreksjoner.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer