Trygt med naturmidler

Norske og utenlandske leger har de siste dagene advart mot bruk av flere naturmidler. - En hysterisk reaksjon på et lite problem, mener lege Bernt Rognlien.

Publisert
Sist oppdatert

Tidligere i uken gikk Verdens Helseorganisasjon (WHO) ut med en advarsel om bruk av naturlegemidler i kombinasjon med andre medisiner. Forskere ved Universitetet i Oslo fulgte opp dagen etter med en generell advarsel til gravide kvinner om bruk av naturmidler under svangerskapet.

Les sakene her:

ADVARER GRAVIDE MOT NATURMEDISINADVARER MOT NATURMIDLER

Grunnløse advarslerMen lege Bernt Rognlien har ikke mye til overs for denne typen advarsler.

- De norske forskerne har funnet tall på hvor mange gravide som bruker en eller annen form for naturmiddel under svangerskapet. Fordi tallet er høyt, går de ut og advarer mot at gravide skal bruke naturmedisiner. Men de har jo ingen indikasjoner på at norske kvinners bruk av naturlegemidler faktisk har noen skadelige effekter, sier Rognlien til Mozon.

Han er derimot enig med forskerne som skriver at "sannsynligvis tror kvinnene at risikoen for å skade fosteret er mindre når de tar slike midler, sammenlignet med medikamenter".

- En fordel med mange naturmidler er jo nettopp at de har få eller ingen bivirkninger. Et eksempel er bruken av tranebær ved urinveisinfeksjoner, som mange gravide sliter med. Jeg vil ikke nøle med å anbefale tranebær for å løse dette problemet fremfor en vanlig antibiotikakur som vi vet har bivirkninger.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.