Fast eller flytende rente?

- Tull at det ikke lønner seg med fastrente nå

Dette mener sjeføkonom i Danske Bank, men ikke alle er enige med ham.

- BIND RENTA: Det er rett og slett tull å hevde at det ikke lønner seg å ha fastrente nå. Slik jeg ser det er denne løsningen nå gratis for dem med lån, fordi den såkalte forsikringspremien er lik null og du risikerer veldig lite dersom du binder renta, mener sjeføkonom Frank Jullum. Foto: Danske Bank.
- BIND RENTA: Det er rett og slett tull å hevde at det ikke lønner seg å ha fastrente nå. Slik jeg ser det er denne løsningen nå gratis for dem med lån, fordi den såkalte forsikringspremien er lik null og du risikerer veldig lite dersom du binder renta, mener sjeføkonom Frank Jullum. Foto: Danske Bank. Vis mer
Publisert

Frank Jullum, sjeføkonom i Danske Bank, mener det blir direkte feil å si at fastrente nå ikke lønner seg. Han mener at risikoen ved en slik løsning er lik null på nåværende tidspunkt.

- Det er helt riktig at det stort sett ikke har lønnet seg å binde renten historisk, men en viktig årsak til dette er at rentene har vært på vei nedover i mange år, sier Jullum i en pressemelding.

Mange har i tillegg bundet idet forskjellen på fast og flytende rente har vært liten, og rentenivåene har vært høye, legger han til. Da er det er ofte for sent, og dette har i sum ført til at mange anser fastrente for å være en dårligere løsning enn det kanskje er.

- Det er rett og slett tull å hevde at det ikke lønner seg å ha fastrente nå. Slik jeg ser det er denne løsningen nå gratis for de med lån, fordi den såkalte forsikringspremien er lik null og du risikerer veldig lite dersom du binder renta, sier Jullum.

- Fastrente er en forsikring

Elisabeth Realfsen i Finansportalen vil ikke spekulere i prisforskjellene på fast og flytende rente, men understreker følgende:

- Det er én god grunn til å binde renta, og den er at økonomien din ikke tåler en renteøkning, sier Realfsen til Dinside.no.

Realfsen legger til at fastrente ikke er ett produkt med én pris, altså er det ikke likegyldig i hvilken bank du binder renta. Det har Dinside.no vist deg tidligere, da vi sjekket prisene på fastrentelån.

Banksjef Gunnar Hovland i BN Bank er på sin side helt uenig i rådene Jullum kommer med. Han mener forbrukerne ikke må tro at de er smartere enn banken.

- Det må være klinkende klart at du ikke skal velge fastrente for å tjene penger, men for å forsikre deg. Fastrente er som en forsikringspremie, og historisk koster fastrente ett prosentpoeng mer enn flytende rente, sier Hovland til E24.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer