Tullete smuglervarer på auksjon

Tollvesenet aukjonerer nå bort beslaglagte varer smuglerne stort sett ikke ville tjent på å smugle.

Solhatter og riskokere "Markedsvarer" kaller tollvesenet dette partiet med hummer og kanari i ukjente kvanta. Det er bare oppgitt hvor mange kolli det er av hver produkttype.
Solhatter og riskokere "Markedsvarer" kaller tollvesenet dette partiet med hummer og kanari i ukjente kvanta. Det er bare oppgitt hvor mange kolli det er av hver produkttype. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nei, du får ikke kjøpt den kassen med vin naboen din forsøkte å gjemme bak dekkene i bagasjerommet, og naturligvis heller ikke de 1,2 kiloene heroin to optimistiske polakker i februar svelget før de satte seg på flyet til Sandefjord.

Men alle beslaglagte smuglevarer som for øvrig er lovlige i Norge, legger Toll Øst med jevne mellomrom ut på tollauksjon. Idag, og fire dager fremover går siste utgave på qxl.no. Du kan kjøpe massevis av rare greier: terrengmotorsykler, en campingvogn og mange partier byggevarer.

- Denne gangen har vi besluttet ikke å ha noen minstepris, sier seksjonsleder Erik Normann-Olsen i Toll Øst. - Såfremt det overhodet er noen bud, blir gjenstandene solgt.

Noe av det som auksjoneres bort
33 kvadratmeter parkett
Klær og sko
Diverse byggevarer
All Terrain Vehichle (ATV)
Vedkløyver
Bordløpere, gardiner og putetrekk


Det meste er tollfritt

Alt som har med mat og drikke å gjøre er naturligvis tabu, siden dette er Norge. Men for øvrig er det nokså fritt fram å importere varer til landet. Det er ikke toll på industrivarer fra andre land i EØS/EU-området, og tollsatsene er også null eller svært lave for import fra andre land.

Frem og tilbake er dobbelt så langt

Men moms er det, naturligvis. Om du har varer for over 6.000 kroner (eller 3.000 kroner om du var ute av landet kortere enn 24 timer), skal du svinge inn på rød sone på Svinesund og betale de tjuefem prosentene som får landet vårt til å tikke og Kristin Halvorsen til å smile som en rød Mao mot horisonten.

>> DinSides toll- og momskalkulator


Grensene på 3.000 og 6.000 kroner gjelder forøvrig bare for privat bruk. Håndverkere og andre profesjonelle må betale moms fra første krone.

Ingen bønn på grønn sone

Åtte varmepumper Varmepumper gir billig oppvarming, særlig ved utetemperaturer rundt null grader. Her får du åtte på én gang. De kan også kjøle luften på varme sommerdager. I skrivende stund er det budt 42.500 kroner for dem.
Åtte varmepumper Varmepumper gir billig oppvarming, særlig ved utetemperaturer rundt null grader. Her får du åtte på én gang. De kan også kjøle luften på varme sommerdager. I skrivende stund er det budt 42.500 kroner for dem. Vis mer


Tollevesenet er ikke politi, og ved smuglingsforsøk blir varene foreløpig beslaglagt og smugleren meldt til politiet. Det er politiet og eventuelt domstolene som så bestemmer reaksjonen. I de fleste tilfeller vil varene bli inndratt til fordel for statskassen og smugleren får en bot.

Tollvesenet kan riktignok utstede et forenklet forelegg, som gjør at saken gjøres opp der og da, men det skjer hovedsakelig ved litt for stor "turistkvote" av alkohol. Brudd på momsreglene blir som regel anmeldt.

>> Bilimportkalkulatoren


Smugler av uvitenhet?

Mange gjenstander som selges på auksjon nå er byggevarer. Det er mindre partier parkett, for eksempel, rør, elektrisk materiell og innredninger. Å forsøke å ta dette inn i landet uten å betale moms ble en dyr fornøyelse for smuglerne, men enda surere er det når man tar i betraktning at de faktisk ikke hadde spart noe selv om smuglingen hadde lyktes!

Svinger du inn på rød sone på den norske tollstasjonen og viser frem kvittteringen, blir du riktignok avkrevd tjuefem prosent norsk moms. Men når du har betalt, får du et papir du kan sende til salgsstedet i Sverige og få tilbake momsen derfra. De fleste større utsalgssteder nær grensen er kjent med dette systemet, og returnerer greit momsen til deg.

Dermed er varen akkurat like dyr om du betaler norsk moms som om du lar være og i stedet smugler varen over grensen!

Likevel blir det beslag og politianmeldelse.

Frem og tilbake er dobbelt så langt

Storsmugler fakket Puter og dynetrekk? Nei, dette er en frihandelssone. De selges nå på auksjon til inntekt for staten.
Storsmugler fakket Puter og dynetrekk? Nei, dette er en frihandelssone. De selges nå på auksjon til inntekt for staten. Vis mer


Man kan jo spørre seg hvorfor vi skal bytte penger på denne måten. Gitt at vareinnførselen fra Sverige til Norge var den samme som motsatt vei, ville også momsbeløpet gått opp i opp. Den svenske staten ville fått like mye som den norske.

Men nå er eksporten til Sverige og Danmark bare omtrent halvparten så stor som importen derfra (når oljeprodukter holdes utenfor). Om vi gjorde en avtale med Sverige og Danmark om at moms betalt i ett av landene var moms betalt i alle tre, ville den svenske og danske staten tjent på det, mens den norske hadde tapt.

Men forbrukerne hadde vunnet på et enklere system, og tollvesenet kunne konsentrert seg om å finne kontrabande, ikke om å beslaglegge kjøleskap, keramikkfliser og modelljernbaner.

"Solgt som den er"

Selv om varen på auksjonen i disse tilfellene er "solgt som den er", er forbrukeren rettigheter styrket de siste årene, og om det skulle være et vesentlig avvik fra beskrivelsen av varene, eller prisen er klart urimelig, kan det være mulig å klage. Vilkårene står her.

En god selger

I skrivende stund har auksjonen bare vart noen timer, men prisene har allerede kommet godt opp på mange av objektene. Kanskje er det budgivere der ute som ikke vet at bordet fanger på Qxl like mye som i et ordinært auksjonslokale. Eller kanskje er bare Toll Øst en fantastisk selger.

Utbyttet tilfaller uansett statskassen. Hipp hipp!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer