Turbulent jobb gir økt stress

Mennesker som utsettes for stadig forandringer i arbeidslivet tilpasser seg blandt annet gjennom stadig energimobilisering. Dette kan medføre betydelige belastninger både biologisk og psykisk, mener Töres Theorell, professor ved Karolinska Institutt i Sverige.

Publisert
Sist oppdatert

Ved å benytte et par store epidemiologiske undersøkelser har Theorells forskergruppe studert effekten av store strukturelle forandringer i arbeidslivet på sykemelding og sykehusinnlegging.

- I vår forskning har vi blandt annet sett at ansatte på arbeidsplasser med stabile forhold har mindre risiko for hjærtesykdommer enn andre, sier Töres Theorell.

Disse undersøkelsene har blitt gjort prospektivt, det vil si at man har begynt med individer som ikke er langtidssykemeldt eller arbeidsløse, og siden har man fulgt utviklingen og relatert denne til arbeidsmiljøet og de strukturelle forandringene.

Studiene viste at uforberedte forandringer som nedskjæringer som kraftig ekspansjon av personalmengdens størrelse på midten av 90-tallet førte til økende langtidssykemeldinger og/eller sykehusinnlegging hos personalet som jobbet fast over lengre tid. Dette kan være et signal på at stadig turbulens på jobben medfører en belastning på helsen.

Mindre ekspansjon derimot medførte forbedret helse hos de som var ansatt over lengre tid.

- Personal som oppgir at de har god støtte fra både sjefer og kollegaer samt at de opplever at de har påvirkningskraft på arbeidssituasjonen har lavere risiko for å bli langtidssykemeldt enn andre, sier Theorell.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer