Matpriser:

Tusener å spare

Synes du maten er dyr? Begynn med å utnytte den maten du allerede har.

TØRT BRØD: Det tørre brødet du har i brødskuffen trenger du ikke å kaste. Med vann og en stekeovn får du det ferskt igjen! Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Synes du maten er dyr? Ifølge Matvett og Norsus kaster hver nordmann i snitt 43 kilo spiselig mat i året, noe som tilsvarer hver femte handlepose, melder Nationen.

Ifølge SIFOs referansebudsjett er månedlige matutgifter for en voksen person rundt 3675 kroner (3370 kroner for kvinner, 3980 kroner for menn), noe som tilsvarer 44 100 kroner i året.

En femtedel av dette tilsvarer 8820 kroner.

Heldigvis diskriminerer vi litt når det kommer til hvilke matvarer vi ikke er så flinke til å utnytte , og de aller fleste er flinkere til å spise opp den aller dyreste maten.

Kaster 200 brød i minuttet

Brød, derimot, er vi ikke like flinke til å ta vare på. Hver dag havner rundt 300 000 brød i norske søppelkasser. Rundt 100 000 av disse kastes i butikker, mens 170 000 av dem kastes i husholdningene.

Dette tilsvarer nesten 12 brød i året per person, rundt 480 kroner i spilt brød, hver dag, om vi regner med en pris på 40 kroner per brød. For en familie på fire, vil dette utgjøre knappe 2000 kroner i året.

- Dette betyr at det faktisk kastes over 200 brød hvert minutt i Norge, sier daglig leder i Too good to go Norge, Johan Ingemarsson til Nationen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.