Matpriser:

Tusener å spare

Synes du maten er dyr? Begynn med å utnytte den maten du allerede har.

TØRT BRØD: Det tørre brødet du har i brødskuffen trenger du ikke å kaste. Med vann og en stekeovn får du det ferskt igjen! Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Synes du maten er dyr? Ifølge Matvett og Norsus kaster hver nordmann i snitt 43 kilo spiselig mat i året, noe som tilsvarer hver femte handlepose, melder Nationen.

Ifølge SIFOs referansebudsjett er månedlige matutgifter for en voksen person rundt 3675 kroner (3370 kroner for kvinner, 3980 kroner for menn), noe som tilsvarer 44 100 kroner i året.

En femtedel av dette tilsvarer 8820 kroner.

Heldigvis diskriminerer vi litt når det kommer til hvilke matvarer vi ikke er så flinke til å utnytte , og de aller fleste er flinkere til å spise opp den aller dyreste maten.

Kaster 200 brød i minuttet

Brød, derimot, er vi ikke like flinke til å ta vare på. Hver dag havner rundt 300 000 brød i norske søppelkasser. Rundt 100 000 av disse kastes i butikker, mens 170 000 av dem kastes i husholdningene.

Dette tilsvarer nesten 12 brød i året per person, rundt 480 kroner i spilt brød, hver dag, om vi regner med en pris på 40 kroner per brød. For en familie på fire, vil dette utgjøre knappe 2000 kroner i året.

- Dette betyr at det faktisk kastes over 200 brød hvert minutt i Norge, sier daglig leder i Too good to go Norge, Johan Ingemarsson til Nationen.

Heldigvis finnes det løsninger for dette.

Vil du bidra til mindre svinn av brød i butikkene, er det bare å ha øynene med seg. For eksempel selger både Kiwi og Meny gårsdagens brød til halv pris neste formiddag. På Rema 1000 er det halv pris siste time, og flere Coop-butikker gjør det samme.

Ikke bare bidrar du til å redde mat som ellers ville endt i søppelet, du kan også spare ganske mye penger.

Redd brødet fra søppelbøtta

Det hjelper likevel ikke å kjøpe dagsgammelt brød, om du ikke spiser det opp.

Vårt aller beste råd, er å hente inspirasjon fra det italienske kjøkkenet. Dette har også vært trukket fram av kokkene Dag Tjersland og Ole Martin Alfsen.

Panzanella, bruschetta, crostini, ribollita … det høres ikke bare deilig ut, det er deilig. Det disse rettene har til felles, er at gammelt brød er en av hovedingrediensene.

Og det aller beste er kanskje at til disse rettene er det mye bedre å bruke gammelt brød enn ferskt.

Et nøkkelord er å oppbevare brødet riktig, og dersom du ikke tror du klarer å spise opp: Frys ned. Gjerne i skiver eller terninger, så har du klart i frysen til neste gang du er fysen. Bare husk å merke brødet om det er ferskt - eller om det er restebrød som egner seg best til å riste.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer