Spar penger på mat

Tusenvis å spare med smarte mat-triks

Matprisene stiger, men det er mye du kan gjøre for å redusere sluttsummen på kassalappen.

SLUTTSUMMEN TELLER, MEN STIGER: Vi må alle betale mer for maten, og da er det lurt å tenke sparing både før, under og etter mathandelen. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
SLUTTSUMMEN TELLER, MEN STIGER: Vi må alle betale mer for maten, og da er det lurt å tenke sparing både før, under og etter mathandelen. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag kunne SSB melde at matvareprisene steg 4,5 prosent fra januar til februar 2022 - noe som er en sjelden stor oppgang.

Særlig pasta, ost, kaffe, iskrem og hermetisk frukt ble mye dyrere i februar - faktisk ikke siden juli 1981 har prisene blitt endret så mye.

- Hvis matvareprisene nå øker fem prosent, vil en gjennomsnittsfamilie på fire få litt over 7000 kroner i ekstra matutgifter årlig, sier forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand til DinSide.

- Det er klart at dette vil merkes godt, spesielt for de som allerede sliter med å få endene til å møtes, fortsetter hun.

Uheldig kombinasjon

Men mat må vi ha, så det er ikke noe som kan kuttes helt.

- Mye av de andre tingene som har blitt dyrere, som strøm og drivstoff, er også ting vi er avhengig av. Nå øker strøm-, drivstoff- og matprisene og renteutgiftene samtidig, så dette vil bli tøft for mange, sier Tvetenstrand.

Det er imidlertid flere grep du kan ta for å holde beløpet du bruker på mat så lavt som mulig - faktisk så mye som 11 triks!

1. Planlegg

Forbrukerøkonom Tvetenstrand understreker at matprisøkningene gjør det enda viktigere enn tidligere å planlegge.

- Før du går i butikken, bør du gå gjennom skuffer og skap, for å se hva du har fra før, samt planlegge ukas middager og måltider, sier hun.

Som en del av planleggingen kan du sjekke matbutikkenes tilbud, for de har kanskje noen kampanjer som kan inspirere ukemenyen din. I tillegg har flere matvarekjeder kundeklubber som ikke koster noe å være medlem i og som kan gi deg medlemspriser på enkelte varer.

OLJEKRISE: Hvis du tar vare på denne, vil du unngå unødvendig mye olje i stekepanna. Video/reporter: Malin Ridder-Nielsen Janssen / Embla Hjort-Larsen Vis mer

2. Storhandel framfor impulshandel

Når handlelista er klar, kan du med fordel ta én storhandel. Dette er ofte billigere enn å handle dag for dag uten «mål og mening».

For noen år siden ble en familie på fire med på et DinSide-eksperiment, og de klarte å spare hele tusen kroner på ei uke i matutgifter - les mer her:

3. Ta deg tid

Du bør ikke være sulten når du går på butikken - da faller du lettere for fristelser som ikke står på handlelista og du har gjerne dårligere tid og kortere lunte.

Mett mage og god tid er altså suksessoppskriften.

Når du har nok tid på matbutikken, glemmer du ikke noe som krever flere handleturer. I tillegg kan du bruke mer tid på å sjekke prisene og innholdsfortegnelse på de ulike varene. Dermed kan du få noen aha-opplevelser på hva ting faktisk koster, eller se hvor likt innhold to matvarer kan ha til tross for stor prisforskjell.

4. Sjekk enhetsprisene

Én av aha-opplevelsene nevnt i punktet over, kan for eksempel være forskjell i kilo- og literpris.

Enhetsprisene kan si noe om hvor mye du får for pengene dine på i utgangspunktet like matvarer.

Du vil trolig oppdage at de største osteblokkene har lavere kilopris enn de mindre blokkene eller ferdigskivede ostepakkene (mer om dette nedenfor) - ergo at du får mer for pengene.

Det koster også mindre å kjøpe store pakker med fiskekaker, kyllingfilet og lignende enn de små pakkene.

Dersom du blir stresset for om du klarer å spise opp osten før den blir muggen eller kyllingen før den går ut på dato når du kjøper stor størrelse, vil du få noen supre tips lengre ned i denne saken - så kjøp stor størrelse!

5. Luksus versus budsjett?

Ost fra butikkenes egne merker, er billigere enn fra andre merkevarer matbutikken kjøper inn. Det samme gjelder for majones, kaviar og annet som finnes fra butikkens billigmerker.

Men noen jo ha Jarlsberg eller Norvegia eller Mills - og det skal du selvfølgelig unne deg. Det kan imidlertid være smart å gå i seg selv og plukke ut de luksusvarene du ikke klarer deg uten, samt de du kan erstatte med et billigere alternativ.

Flere matvarer som finnes i både matbutikkenes og eksterne sine merkevarer, inneholder mye av det samme og smaker ganske likt.

JEG KJØPTE NOE GULOST: Kjøpte du ikke Jarlsberg?! Foto: NTB
JEG KJØPTE NOE GULOST: Kjøpte du ikke Jarlsberg?! Foto: NTB Vis mer

6. Styr unna ferdigkuttet og -skivet

Som nevnt i punkt fire, er det billigere å kjøpe store pakker framfor mindre.

Det er også mye billigere å ikke gå i «latskapens matfeller» og kjøpe ferdigskivet eller -revet ost, ferdigstrimlet kylling, blomkålris og andre oppkuttede matvarer.

Så, ikke vær en lathans: Bruk ostehøvel, skjært opp kjøttet i strimler dersom du vil ha det og kjør blokåmhodet i foodprosessoren om du er fysen på «ris».

LATSKAPEN KOSTER: Ferdigskivet, -hakket, -revet, -kokt eller -pisket kan spare deg tid, men ikke penger... Video: Kristin Sørdal Vis mer

7. Frys ned

Du kan også fryse ned det meste av mat.

Kjøper du, for eksempel, brokkoli- og blomkålhoder eller store poser med gulrøtter og poteter: Skrell og kutt opp, legg det i poser og frys det ned. Når du skal ha grønnsaker til middag, er det bare å kaste terningene i gryta eller formen og varme de opp.

Er du redd for at den store osten skal bli muggen innen du får spist den opp, så rasp halvparten opp med rivjernet og ha i pose - da har du pizzaosten klar.

Kjøper du stor pakke med flere kyllingfileter enn du kan spise opp: Stek/bak alt med én gang, og det du ikke spiser første gang, kan kuttes opp i strimler og fryses ned til neste tacokveld eller gryterett.

Bananer som begynner å bli brune på kjøkkenbenken? Skrell og del opp! En varm sommerdag vil du takke deg selv mens du slurper i deg en kjølig smoothie.

Fløterester som «synger på siste dato-vers» kan du helle i isbitformer, for så å tilsette de i sausen når du forbereder søndagsmiddagen.

UTROLIG: Mye mat tåler å bli fryst. Video/klipp: Berit B. Njarga / Tobias Fjeldvang Vis mer

8. Spis opp

Hver åttende bærepose vi kjøper med mat, går rett i søpla!

- Det betyr at en gjennomsnittsfamilie kaster 1500 kroner i matavfallet hver måned, sier forbrukerøkonom Tvetenstrand.

Dermed bør du gjøre det til en vane å spise opp all maten din.

9. Restekjærlighet

Maten som ikke blir spist opp, kan brukes på dag nummer to eller tre, enten som del av en ny middag eller i nistepakken.

For hvem har vel ikke kokt altfor mye pasta? Vel, da blir det pastasalat til lunsj.

Restene fra reinsdyrsteken på søndag kan brukes i ei deilig viltgryte påfølgende uke (eller fryses ned og gi vel så mye glede i gryteretten seinere).

10. Snakk sammen

For at alle de pengesmarte og velmenende rådene over skal funke, er det viktig at hele familien er med på «dugnaden».

Snakk med samboeren og/eller barna om at maten er dyrere nå og at dere må unngå å sløse. Da forstår alle at de skal spise opp og sette pris på maten de får servert, ikke sutre og ikke spise mer enn magen egentlig etterspør.

Har du større barn eller tenåringer i hus, er det ikke dumt å inkludere dem i mathandelen ved å vise dem prisforskjellene i butikken på «samme» varer og hva alt sammen koster til slutt. Dette er kunnskap som kan spare dem for mye havregrøt i framtiden.

TRIKS: Har du ikke en poseklemmer liggende for å lukke emballasjen til frossen mat? Fortvil ikke, her får du en veldig enkel løsning! Video: Embla Hjort-Larsen Vis mer

11. Enslige, alliér dere

Bor du alene, er det ofte vanskelig å holde matutgiftene nede, eksempelvis fordi de små pakkene ofte har høyere kilopris enn de større.

Dersom du kjenner flere andre som også er enslige, kan dere starte en middagsklubb der dere møtes én gang i uka og har fellesmiddag. Hvem som er gjester og vertskap går på rundgang.

Dette er jo sosialt også!

Maten er ikke det eneste som blir dyrere nå - krigen i Ukraina sender flere priser opp akkurat nå:

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer