TV-titting skader barn”

Barn under to år bør ikke få lov til å se på TV, mener eksperter.

Publisert
Sist oppdatert

Vegar K. Vatn

Eldre barn bør ikke få lov til å se mer enn to timer om dagen, sier forskerne ved Children's Hospital and Regional Medical Centre i Seattle.

Hver daglig time foran en TV øker sjansene for å utvikle konentrasjonsvansker med 10 prosent, viser forskningen de presenterer i tidsskriftet Pediatrics ifølge BBC.

Studien med 1.345 barn viser at tre timer daglig foran TVen øker barns risiko for å utvikle konsentrasjonsvansker med 30 prosent.

- Barns hjerne utvikler seg veldig raskt de første to-tre årene, sier lederen av studien, doktor Dimitri Christakis.

Barn som blir eksponert for mye stimuli mens de er unge forventer å oppleve det samme senere i livet, noe som kan gjøre det vanskelig å takle det langsomme tempoet på skolen og med leksearbeid, mener han.

- TV kan gi en uferdig hjerne en opplevelse av unaturlig mye stimuli, sier han.

Noe av skylden gir han til den raske klippingen produsenter bruker for å holde barn interessert.

I studien ble foreldre spurt om deres barns TV-vaner, og bedt om å rangere barnas oppførsel da de var syv år etter en skala som ligner den som blir brukt til å vurdere konsentrasjonsvansker.

Det var vanlig at barna som så mest på TV havnet blant de 10 prosentene som hadde mest konsentrasjonsvansker, var mest impulsive og rastløse, og ble lett forvirrede.

Frederick Zimmerman fra University of Washington i Seattle, en annen av forfatterne bak studien, sier det er umulig å si hva som er et “trygt” nivå av TV-titting for barn mellom to og tre år.

- Hver time er en tilleggsrisiko. Vi kan si at det ikke finnes noen ”trygg” mengde, siden hver time er en økt risiko, sier han.

- Dette går på prioriteringer. Noen foreldre er kanskje villige til å ta den risikoen.

Mellom tre og fem prosent av alle barn i USA er diagnostisert med konsentrasjonsvansker.

Forskerne innrømte at det kunne være validitetsproblemer med studien, ettersom foreldrenes oppfatning av sine barn kanskje ikke er presis, og det er umulig å si om noen av barna hadde konsentrasjonsvansker fra før - og at det var det som trakk dem til TVen.

Mozon.no, 06.04.2004

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer