TV2 Sumo-kunder raser over dårlig strømmekvalitet under fotballkamper

Opplever ukentlig å ikke få sett favorittlaget.

FOTBALL, IKKE MINECRAFT: Flere av TV 2 Sumos abonnenter får opp slike bilder når de prøver å strømme engelsk fotball. Foto: FRODE JØRUM
FOTBALL, IKKE MINECRAFT: Flere av TV 2 Sumos abonnenter får opp slike bilder når de prøver å strømme engelsk fotball. Foto: FRODE JØRUM Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Nok en gang er det store problemer med stream fra England. Skjemmes at jeg betaler 299 kroner i måneden for et produkt som ikke engang fungerer halvveis.»

«Det her er for dårlig! Vi betaler faktisk j**** mye for å se disse kampene! Bufring eller feilmelding hele tida.»

«Er det mulig å få sjå en kamp uten at det skal bufre konstant? Ubrukelige drit.»

Slik lød flere av meldingene på TV2 Sumos Facebook-side etter onsdagens midtukerunde i Premier League. Og det er ikke første gang.

Omtrent hver eneste uke kan vi se lignende klager fra brukerne på både Facebook og Twitter over dårlig eller ikke-fungerende videostrøm under direktesendte fotballkamper på TV 2 Sumo.

LES OGSÅ: Problemer med TV-arkivet til Canal Digital Kabel?

MISFORNØYDE: PÅ TV 2 Sumos Facebook-side kan vi se flere slike meldinger. Foto: TV 2 SUMOS FACEBOOK-SIDE
MISFORNØYDE: PÅ TV 2 Sumos Facebook-side kan vi se flere slike meldinger. Foto: TV 2 SUMOS FACEBOOK-SIDE Vis mer

«Enkelte har problemer»

- Vi registrerer at enkelte har problemer med direktesendte fotballkamper. Tatt i betraktning at vi har flere titusener som ser på samtidig, dreier det seg ikke om et stort antall brukere, men det er selvsagt frustrerende for de kundene det gjelder, innrømmer TV2 Sumo-sjef, Kristian Bruarøy, overfor Dinside.

Nøyaktig hva som er årsaken til problemet, finnes det imidlertid ikke ett enkelt svar på, ifølge Bruarøy.

- Vi har et tilbud hvor vi er tilgjengelig på 15 ulike plattformer, vi strømmer i tre ulike videoformater og benytter oss av tre ulike CDN-er for å kunne rute mest mulig trafikk rundt omkring. I tillegg kobler brukerne opp gjennom mange forskjellige internettleverandører og forskjellige enheter, forteller Sumo-sjefen.

LES OGSÅ: Strømming ikke så hett likevel?

Hva er «CDN»?

«CND står for for Content Delivery Network. Dette er servere andre steder i nettet som TV 2 Sumo kjøper datatrafikk hos. Det fungerer ved at Sumo leverer video ut til disse forskjellige serverne, deretter henter du som bruker video fra en CDN i stedet for direkte fra TV 2. Video vil hovedsakelig bli hentet fra den serveren som er plassert geografisk nært deg. Samtidig vil du (under ideelle forhold) bli dirigert over på en annen CDN dersom det er overbelastning eller det oppstår noe galt med den du opprinnelig henter video fra.»

Kilde: TV 2 Sumo

Stor pågang?

Direktesendt fotball står for den største leveransen av innhold på TV2 Sumo på én og samme tid. Men det skal ikke være den samtidige bruken som har skyld i brukernes problemer, hevder han.

Dette mener de å unngå ved å bruke flere strømmer og formater.

- På onsdag hadde vi en storkamp med mange brukere inne, og da fikk vi tilbakemelding på at det var en feil med én av leverandørene våre, som gjorde at enkelte kunder fikk varierende kvalitet. Problemet fikk leverandøren rettet opp i etter hvert, forteller Bruarøy.

LES OGSÅ: Store prisforskjeller på TV-fotball

Frustrert supporter

Frode Jørum var en av dem som ikke fikk sett den nevnte onsdagskampen, som var Liverpool mot Arsenal på Anfield. Underveis i kampen tvitret han følgende klipp, som viser hvordan videostrømmen så ut fra hans side:

OPPGITT: Frode Jørum får ikke sett Liverpool-kamper ordentlig, selv om han har en god internettlinje på 50/20 Mbit/s. Foto: PRIVAT
OPPGITT: Frode Jørum får ikke sett Liverpool-kamper ordentlig, selv om han har en god internettlinje på 50/20 Mbit/s. Foto: PRIVAT Vis mer- Spesielt siden slutten av november og begynnelsen av desember har jeg opplevd en hårreisende ustabil strømmekvalitet under fotballkamper, spesielt på min Apple TV 4, men også på smart-TV-appen på min ett år gamle Samsung-TV, forteller Frode Jørum til Dinside.

- Generelt er ikke kvaliteten veldig høy. Men når den i tillegg faller ut og tidvis holder et nivå som ikke hadde gjort seg på en mobilskjerm, og i hvert fall ikke på en stor flat-TV, blir det for dumt, mener han.

LES OGSÅ: Slik prøver du alle strømmetjenester nesten helt gratis

Problemer på Apple TV

Jørum sier han ikke har hatt noen problemer med andre lignende tjenester, som for eksempel NRK sine strømmeapper.

Og Dinside kjenner til flere som har slitt med TV 2 Sumo-fotball på nettopp Apple TV. Ifølge TV 2 Sumo skal det imidlertid ikke være noe rent teknisk med Apples TV-boks som gjør det mer utsatt for feil.

- Apple TV er den mest brukte avspillingsenheten til fotballstrømming, og siden andelen er høyest, er det også størst sjanse for at vi hører fra en Apple-TV-bruker, sier TV2 Sumo-sjefen til Dinside.

LES OGSÅ: Nå vil Netflix stoppe geotriksing

Hva med deg?

Har du hatt problemer med fotballstrømming på TV 2 Sumo? (Avsluttet)
Ja, ofte(57%) 3610
Ja, av og til(27%) 1687
Har ikke TV 2 Sumo(12%) 758
Nei, aldri(5%) 304
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.

Hva kan du gjøre?

 • TV2 Sumo står fast på at tjenesten deres er skalert godt nok. Med så mange potensielle feilkilder, ønsker de imidertid at kundene tar skriftlig kontakt med kundeservice når noe er galt.
 • Med så mange forhold på kundenes side som påvirker kvaliteten, er en omstart av ruteren det første man bør gjøre.
 • - Fungerer ikke videostrømmen på det trådløse nettverket, kan det også være en idé å se hvordan det fungerer på mobilen over 4G-nettet, slik at man kan se om det er internettleverandøren som er problemet eller ikke, sier TV 2 Sumo-sjefen.
 • Bruarøy oppfordrer også til at man har nyeste programvare installert på avspillingsenheten.
 • - Vi har dessuten alltid kampene gående i to ulike strømmer i tilfelle noe skulle skje, en som gjelder for selve kampen og en som går til direktekanalen. Dersom den ene ikke fungerer, kan man svitsje over til den andre, sier han.
LES OGSÅ: Derfor bør du klage mer

TV 2 Sumos vilkår

 • TV 2 Sumo viser til sine brukervilkår, hvor det blant annet heter:
 • «Tjenesten leveres basert på tilsvarende oppetid som for lignende tjenester som leveres via internett. Ved inngåelsen av avtalen her aksepterer du at det ikke utgjør en mangel at du eventuelt må gjøre gjentatte forsøk på å koble til eller at tjenesten ikke er tilgjengelig i tråd med ovenstående.»
 • - Vi ønsker imidlertid at kundene våre skal være fornøyde, og vil sammen med kunden forsøke å finne ut av problemer. Avhengig av graden av problemet har vi også gitt kompensasjon, forteller TV 2 Sumo-sjef Kristian Bruarøy.
 • Oppfordrer til klaging

  Forbrukerrådet sier de ikke har fått mange klager angående TV 2 Sumo. I 2015 fikk de én, og den forrige i 2012. Ann Hege Skogly i Forbrukerrådet sier du som kunde skal få det du har betalt for, og du må kunne forvente at leverandøren gjør hva de kan for å få til det.

  - Hvis du ikke er fornøyd, bør du klage. Da bør du få et riktig bilde av hva du kan forvente deg, og eventuelt få prisavslag hvis de ikke har gjort hva de kunne for å levere. Fører det ikke frem, kan du klage til oss i Forbrukerrådet, så forsøker vi å finne en løsning, sier Ann Hege Skogly.

  Selv om Frode Jørum er frustrert over TV 2 Sumo, har han imidlertid tenkt å fortsette som kunde.

  - Jeg har månedsabonnement og kommer ikke til å si opp - jeg er dessverre avhengig av å se Liverpool og har ingen andre steder å se det. Å lete etter dårlige strømmer på nettet blir mer jobb enn jeg gidder, avslutter Jørum.

  LES OGSÅ: Krev erstatning dersom bredbåndet er nede

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer