Tvil om ”gode” karbohydrater

Engelske ernæringsfysiologer tviler på forskning som viser at mindre ”dårlige” karbohydrater gjør deg slank er god nok.

Publisert
Sist oppdatert

Ernæringsfysiologene kommenterer amerikansk forskning presentert i tidsskriftet Lancet som viser at en diett med lav glykemisk indeks (GI) kan være nyttig.

Mat med lav GI-verdi holder blodsukkeret stabilt og fjerner toppene og bunnene som kan føre til at man får lyst på snacks.

Men ekspertene fra British Dietetic Association sier kalorikutt fremdeles er nøkkelen til vekttap.

Den amerikanske forskergruppen, som gjorde undersøkelsene på rotter, planlegger nå en 18 måneder lang studie på mennesker.

De sier dietten, som de kaller ”Atkins alternativet” fører til vekttap, reduserer kroppsfettet og reduserer risikoen for diabetes og hjertesykdommer hos dyr.

Folk som går på den tradisjonelle Atkins-dietten blir rådet til å kutte ut alle typer karbohydrater.

Men et kosthold med lav GI åpner for matvarer som grønnsaker, frukt og helkornbrød.

Matvarer med høy GI - som hvitt brød, poteter og noen frokostblandinger - fører til en rask økning i blodsukkeret.

Det har vært indikasjoner på at et kosthold med lav GI kan være gunstig, men det er ikke klart om dette har med andre aspekter av kostholdet å gjøre - som fiber eller kaloriinntaket.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer