Tviler på solhatt

Flere store studier på solhatt inneholder alvorlige feil. Nå tviler forskere på om naturlegemiddelet har noen effekt mot forkjølelse i det hele tatt.

Publisert
Sist oppdatert

En ting er hva folkemedisinen kan fortelle om echinacea, eller solhatt. Noe helt annet er hva som kan bevises i vitenskapelige forsøk.

Forskere ved University of Virginia School of Medicine og Stanford University School of Medicine, har gått nøye gjennom ni store studier på solhatt.

De mener at bare to av studiene holder mål etter vitenskapelige kriterier. Og disse to studiene konkluderte med at solhatt ikke har noen merkbar effekt på forkjølelse.

Bortkastet forskning- Om du spør meg om vi trenger flere studier på dette, vil svaret være nei, sier forskningsleder Jack M. Gwaltney til Reuters Health.

Han mener at investorer i helsebransjen nå bør bruke pengene sine på andre behandlingsmåter som gir bedre resultater for pengene.

Avslører placeboDen vanligste feilen i undersøkelsene var å gi kontrollgruppen en narre-medisin som pasientene ville forstå var falsk. En skikkelig vitenskapelig metode krever at halvparten av testpersonen skal få nare-medisin, eller placebo, men at ingen skal vite hvem som får falsk eller ekte vare.

Fire studier hadde heller ikke noe system for å måle om deltakerne faktisk tok den medisinen de ble gitt. Og like mange undersøkelser hadde dårlige rutiner for å garantere at deltakerne faktisk led av en vanlig forkjølelse som solhatten skulle kurere.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer