Tvilsomme produktpåstander blir forbudt

Alle helsepåstander i markedsføringen av matvarer må være vitenskapelig bevist.

Kjøper du matvarer og helsekostprodukter fordi de lover å gjøre deg frisk og sunn? Snart blir det forbudt å bruke påstander om produktene som ikke er vitenskapelig bevist. Foto: Phantermedia
Kjøper du matvarer og helsekostprodukter fordi de lover å gjøre deg frisk og sunn? Snart blir det forbudt å bruke påstander om produktene som ikke er vitenskapelig bevist. Foto: Phantermedia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er du lei av påstander om å bli slank, frisk og sunn om du bare velger å kjøpe et bestemt produkt?

Snart vil du ikke måtte forholde deg til lovnader om å gå ned to buksestørrelser på en uke, eller at nettopp denne tyggisen gir deg sterkere tenner.

EUs European Food safety Authority (EFSA) har gått gjennom flere tusen helsepåstander brukt i markedsføringen av matvarer og helsekostprodukter, og vedtok den 16. mai i år en liste over kun 222 helsepåstander som blir tillatt å bruke.

Bra for forbrukerne

Det er bare påstander som er dokumentert vitenskapelig som er å finne på EU-listen. En liste som skal bidra til å fjerne villedende påstander fra markedet før utgangen av 2012.

Forbrukerrådet er godt fornøyde med det nye regelverket, som de mener gir forbrukerne tilgang på riktig informasjon.

– Endelig blir tvilsomme helsepåstander ulovlige. Vi har sett alt for mange villedende eksempler på produkter som lover noe de ikke kan holde, sier Gunstein Instefjord, fagdirektør for mat og handel i Forbrukerrådet.

Han legger til at forbrukerne må kunne forvente at informasjonen i markedsføringen kan dokumenteres. Nettopp derfor skal produsentene bak varene i butikken ikke få love mer enn de kan holde. Ifølge Forbrukerrådet har matprodusenter seks måneder på seg til å tilpasse seg de nye reglene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer