Å ringe femsifrede nummer skal inkluderes i abonnementet

Tvinger fram «gratis» femsifrede nummer

Først nektet bransjen. Nå håper myndighetene å tvinge dem til å sette ned prisene.

FULL STANS: Departementet vil nå tvinge operatørene til å sette ned prisene på blant annet femsifrede telefonnummer. Ved å tvinge ned prisen på begge sider av bordet skal resultatet bli at du ikke lenger må betale ekstra bare fordi nummeret har fem sifre. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
FULL STANS: Departementet vil nå tvinge operatørene til å sette ned prisene på blant annet femsifrede telefonnummer. Ved å tvinge ned prisen på begge sider av bordet skal resultatet bli at du ikke lenger må betale ekstra bare fordi nummeret har fem sifre. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Nekter å gi deg gratis femsifrede nummer» skrev Dinside i fjor sommer.

Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) hadde da jobbet for å få telebransjen selv til å skru ned prisene på ringing til spesialnummer, blant annet femsifrede telefonnummer. Men store aktører som Telenor og Telia nektet.

Nå har myndighetene fått nok. Samferdselsdepartementet har sendt ut et forslag på høring hvor bransjen ikke lenger får noe valg: Norge kan få en prisregulering av disse ringeprisene.

Resultatet kan bli «gratis» ringing til femsifrede telefonnummer.

Slik kan framtida bli

Her er det samferdselsdepartementet foreslår i korte trekk:

  • «Sluttbrukerpriser for anrop til spesialnummer har vært uforholdsmessig høye i lang tid» slår departementet fast i høringsnotatet sitt. De vil nå at dette ikke skal koste mer enn tradisjonelle nummer – altså «gratis» når du har fri prat inkludert i abonnementet ditt.
  • Dette håper de å få til gjennom en prisregulering på begge sider av bordet: Både hva de som leverer nummeret krever av operatøren din (grossistpris), og hva operatøren krever av deg (sluttbrukerpris). For å få til dette må ekom-loven endres, og takstprinsippene inn i ekom-forskriften. Forslaget er på høring, og må så eventuelt vedtas av politikerne.
  • Prisreguleringen skal gjelde mange kategorier nummer: Femsifrede nummer, tresifrede nummer og nummer i seriene som begynner med 800, 810, 815 og 85X.

Høye, mystiske priser

  • Både forbrukere og myndighetene har lenge vært skeptiske til bransjens utsagn om hvorfor femsifrede nummer er så dyre å ringe til.
  • Telenor hevder numrene er kompliserte og dyrere i drift. Nkom har svart at de ikke ser noen logisk sammenheng mellom funksjonaliteten og prisene. Og nå klarer selskaper seg med helt vanlige nummer – etter femsifrede ble ulovlige for kundeservice.
  • Forslaget om en prisregulering er på mange måter siste stikk i denne debatten.
  • I høringsbrevet forklarer departementet hvordan prisene har stått stille i mange år, mens prisene for å ringe mobil- og fasttelefon har dalt.
  • «Dagens pris for terminering til femsifrede nummer og 815-serien av en samtale på to-tre minutter er cirka 60 til 70 ganger høyere enn terminering av en tilsvarende samtale i fastnett» skriver departementet i høringsnotatet.

- Men dette vil ikke gjelde fellesfakturerte tjenester. Så man kan ikke ringe spåtelefoner og tro det er inkludert i abonnementet, sier seksjonssjef Hans Jørgen Enger i Nkom, som har vært med på å utforme forslaget.

Taper inntekt

- Hovedinntekten fra femsifrede nummer kommer fra deg og meg. Det er der den største inntekten ligger, forteller Enger til Dinside.

Derfor har også blant annet Telenor tidligere advart mot at billigere spesialnummer kan gi dyrere abonnementer. På samme måte som at bransjen skrudde opp prisene da fri roaming ble lovpålagt.

- Operatørene kan velge å kompensere for inntektstap ved å sette opp prisene, men det er ikke så fryktelig store prosentvise inntekter som bortfaller her. Og de må tenke seg godt om, synes jeg, ellers risikerer de å miste kunder, sier Enger i Nkom.

- Så jeg er ikke bekymra for at vi skal se store prisøkninger. Ikke i det hele tatt.

«Tjener gode penger»

Nå som fri bruk av spesialnummer er nærmere en realitet, er også Telenor mer forsiktig med sine advarsler.

- Dette har vi ikke tatt stilling til, er kommunikasjonssjef Anders Krokan i Telenor sitt svar til Dinside nå.

Han vil heller ikke svare på hva Telenor mener om høringsforslaget før de svarer departementet innen høringsfristen. Men de har tidligere vært i mot å inkludere bruk av spesialnummer i abonnementet.

Administrerende direktør Eivind Helgaker i Ice.net er ikke i tvil om hvorfor.

- Mange tjener gode penger på dette i dag, og har gjort det i mange år, og ønsker å fortsette med det, sier Helgaker til Dinside.

Tar blodpris selv

Helgaker sier det er «urimelig å tvinge kundene til å måtte betale mer for femsifrede nummer». Samtidig som Ice.net gjør det selv – med en pris på 2,49 kroner per minutt, mot Telenors 1,99 kroner.

- Problemet er at så lenge de andre eierne av femsifrede nummer ikke setter ned prisene, så blir også kostprisene svært høye. Noe som har gjort det umulig for oss å redusere prisene ned til «vanlige» priser på alle femsifrede nummer, forklarer Ice.net-sjefen.

Derfor er han positiv til en regulering av grossistprisene, slik at hans egne priser også kan bli regulert ned uten tap.

- Bør vi frykte dyrere mobilabonnementer om det ikke lenger skal koste ekstra å ringe spesialnummer?

- Er man Ice-kunde som har man ingen ting å frykte, svarer Helgaker.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer