Å ringe femsifrede nummer skal inkluderes i abonnementet

Tvinger fram «gratis» femsifrede nummer

Først nektet bransjen. Nå håper myndighetene å tvinge dem til å sette ned prisene.

FULL STANS: Departementet vil nå tvinge operatørene til å sette ned prisene på blant annet femsifrede telefonnummer. Ved å tvinge ned prisen på begge sider av bordet skal resultatet bli at du ikke lenger må betale ekstra bare fordi nummeret har fem sifre. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
FULL STANS: Departementet vil nå tvinge operatørene til å sette ned prisene på blant annet femsifrede telefonnummer. Ved å tvinge ned prisen på begge sider av bordet skal resultatet bli at du ikke lenger må betale ekstra bare fordi nummeret har fem sifre. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Nekter å gi deg gratis femsifrede nummer» skrev Dinside i fjor sommer.

Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) hadde da jobbet for å få telebransjen selv til å skru ned prisene på ringing til spesialnummer, blant annet femsifrede telefonnummer. Men store aktører som Telenor og Telia nektet.

Nå har myndighetene fått nok. Samferdselsdepartementet har sendt ut et forslag på høring hvor bransjen ikke lenger får noe valg: Norge kan få en prisregulering av disse ringeprisene.

Resultatet kan bli «gratis» ringing til femsifrede telefonnummer.

Slik kan framtida bli

Her er det samferdselsdepartementet foreslår i korte trekk:

«Sluttbrukerpriser for anrop til spesialnummer har vært uforholdsmessig høye i lang tid» slår departementet fast i høringsnotatet sitt. De vil nå at dette ikke skal koste mer enn tradisjonelle nummer – altså «gratis» når du har fri prat inkludert i abonnementet ditt.Dette håper de å få til gjennom en prisregulering på begge sider av bordet: Både hva de som leverer nummeret krever av operatøren din (grossistpris), og hva operatøren krever av deg (sluttbrukerpris). For å få til dette må ekom-loven endres, og takstprinsippene inn i ekom-forskriften. Forslaget er på høring, og må så eventuelt vedtas av politikerne.Prisreguleringen skal gjelde mange kategorier nummer: Femsifrede nummer, tresifrede nummer og nummer i seriene som begynner med 800, 810, 815 og 85X.

- Men dette vil ikke gjelde fellesfakturerte tjenester. Så man kan ikke ringe spåtelefoner og tro det er inkludert i abonnementet, sier seksjonssjef Hans Jørgen Enger i Nkom, som har vært med på å utforme forslaget.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer