Tyggis etter tarmoperasjon

Etter en tarmoperasjon kan tyggegummi gjøre at pasienten kommer raskere på beina.

Publisert
Sist oppdatert

Har du noen gang tenkt hvor gode helsemessige effekter Stimorolen eller Ekstraen kan ha? Leger har lenge sett etter en måte som gjør at tarmpasienter kommer seg raskere på beina. Og nå har de kanskje funnet løsningen: tyggis.

Amerikanske forskere har funnet ut at pasienter som tygger tyggegummi kan komme seg raskere på beina etter en tarmoperasjon - og dermed få et kortere sykehusopphold.

De mener tyggis stimulerer de samme nervene som når man spiser, noe som fremmer produksjonen av de hormonene som aktiverer mage- og tarmkanalene.

Studien, som er utført ved Santa Barbara Cottage Hospital i California, er publisert i tidsskriftet Archives of Surgery.

Men tyggegummi-teorien faller ikke i like stor smak hos alle.

- Vi pleier å gi mat for å få i gang tarmfunksjonen så fort som mulig. Vi går for god gammel havresaft. Da får pasienten i seg sukker, salt og proteiner, som er mye bedre enn tyggis. Tarmen gror bedre av dette, hevder gastrokirurg Hans Wasmuth ved St. Olavs hospital til Mozon.

Alle former for mage- og underlivsoperasjoner kan føre til stans av tarmfunksjonen, fordi tarminnholdet forhindres fra å passere. Dette kan blant annet gi smerter og mye oppkast, som gjør at pasienter blir liggende lengre på sykehuset. Dette gir også økt fare for infeksjoner og pusteproblemer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer