Tyvene kan sitte på informasjon om deg i mange måneder

Id-tyvene venter i opptil to år før de misbruker informasjonen.

Id-tyvene tar seg gjerne god tid fra de får tak i informasjon om deg til de misbruker den. Foto: Colourbox.com
Id-tyvene tar seg gjerne god tid fra de får tak i informasjon om deg til de misbruker den. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Skjul pin-koden din når du tar ut penger i minibanken!» «Oppgi aldri fødselsnummer over telefonen!»

Rådene har du sikkert hørt før, men det gjør dem ikke mindre viktig.

For dersom uvedkommende får tak i denne typen informasjon om deg, kan du få store problemer når du minst venter det.

Identitetstyvene bruker nemlig ofte lang tid fra de stjeler informasjon om deg, til de misbruker den.

En undersøkelse gjort av det amerikanske rådgivningsselskapet Gartner Group, viser at det normalt sett tar mellom 12 og 24 måneder fra informasjon kommer på avveie, til offeret blir oppmerksom på at de er utsatt for identitetssvindel.

– Med andre ord er innhøstingsfasen, altså selve id-tyveriet, en grundig og langsiktig prosess, sier en av Norges fremste eksperter på id-tyveri, Christian Meyer i Norsk senter for informasjonssikring (Norsis).

Dersom ikke tyven blir stoppet, noe som dessverre skjer altfor ofte, kan offeret slite med et problem som ikke vil forsvinne.

– Deretter kan man oppleve gjentatte identitetssvindler basert på denne informasjonen, forklarer Meyer.

Kvart million nordmenn utsatt for id-tyveri

Forrige uke presenterte Statens institutt for forbruksforkning (Sifo) en rapport om id-tyveri, som konkluderte med at cirka 240.000 nordmenn er utsatt for misbruk av egen identitet.

Rapporten antydet at dersom folk hadde vært flinkere til å håndtere id-dokumentene sine, kunne omfanget av id-tyveri vært begrenset.


«Det norske folk har vært beskrevet som naive og Norge som en åpen buffé når det gjelder identitetstyveri. Også denne studien antyder at folk er for tillitsfulle og dermed lite påpasselige med personlige opplysninger», heter det i rapporten.

Eksempelvis er det mange som svarer at de ikke er flinke nok til å skjule pin-koden sin i minibanken eller betalingsterminalen, eller at de lar vesken med førerkort og liknende bare bli hengende på stolen på en restaurant.

Bildet er likevel ikke helsvart. Christian Meyer i Norsis sier folk har blitt mer bevisste på håndteringen av dokumenter som kan inneholde fødselsnummer eller annen personlig eller sensitiv informasjon.

– Forbrukerne har blitt flinkere, og i følge en annen undersøkelse vi har gjennomført er de også mer bevisste. Rundt syv av ti av de spurte i en undersøkelse gjennom TNS Gallup våren 2011 er villige til å møte opp personlig for å hente identitetsdokumenter som pass og førerkort, framfor at dette skal sendes som åpen A-post som i dag, sier Meyer.

Slik sikrer du deg best mulig mot id-tyveri

Ingen kan beskytte seg fullt og helt mot id-tyveri og svindel, men det er selvfølgelig enkelte ting hver og en kan gjøre for å redusere risikoen. Datatilsynet ber folk være oppmerksomme på tre tiltak, som kan gjøre jobben vanskeligere for id-tyvene:

1) Vær bevisst på hvem du deler personopplysninger med.

2) Forsøke å redusere mengden beskyttelsesverdig informasjon som leveres i postkassen, lås postkassen og makuler personlige dokumenter før disse kastes i avfallsdunk.

3) Ta godt vare på dine id-dokumenter som for eksempel pass og førerkort. Lås dem gjerne ned når de ikke er i bruk.

DinSide anbefaler at du også tar en kikk på Norsis selvtest, for å finne ut hvor godt du er sikret mot identitetstyveri.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer