Tyveribølgen rammer studenter

Økningen i tyverier i Oslo merkes på lesesalene, ifølge If og Europeiske reiseforsikring.

Stadig flere mobiltelefoner forsvinner fra lommene til folk. Eller fra pultene til stressede studenter. Foto: Colourbox.com
Stadig flere mobiltelefoner forsvinner fra lommene til folk. Eller fra pultene til stressede studenter. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mobiltelefoner og PC-er forsvinner som aldri før. Europeiske reiseforsikring har ved utgangen av november registrert en økning i tyveri av mobiltelefoner på 63 prosent og verdigjenstander, heriblant PC-er, på 19 prosent.

60 prosent av alle mobiltyveriene har skjedd i Norge.

Samtidig viser ferske tall fra politiet viser at antallet lommetyverier meldt til Oslo politidistrikt har økt med 45,4 prosent i årets elleve måneder. 13.739 saker ble anmeldt mot 9.448 på samme tid i fjor.

Og hvor blir mange av mobiltelefonene og PC-ene stjålet? På høgskoler og universitet.

SE OGSÅ: Flere tyverier på åpen gate

Stjeler fra studenter

Ved Høgskolen i Oslo (HiOA) og ved Universitetet i Oslo har man den siste tiden registrert en økning i antall tyverier, blant annet fra studenter på lesesalene.

– I høst har det vært flere tyverier, bekrefter seniorkonsulent for sikkerhet, Jan Petter Flekstad ved HiOA.

Det samme bekreftes ved universitetet.

– Vi har også registrert en økning de siste par årene, forteller avdelingsleder Stig Rune Backsæther ved vaktsentralen på UiO. Han forteller at universitetets vektere med jevne mellomrom anholder personer som blir tatt på fersken idet de stjeler fra studentene.

Studenter som gruppe er utsatt for tyverier, blant annet fordi ungdommene er på nett hele tiden. PC-er, iPader og mobiltelefoner benyttes på kaféer, i parker, på buss og på trikk. Her ser tyvene sine muligheter.

Forlater dyre PC-er

Både Universitetet og Høgskolen i Oslo tar nå forholdsregler som å innskrenke åpningstidene på lesesalene, men studenter oppfordres likevel sterkt til å holde øye med eiendelene sine.

Emma Elisabeth Vennesland i forsikringsselskapet If advarer mot en økning i tyverier i Norge. Foto: If/Europeiske reiseforsikring
Emma Elisabeth Vennesland i forsikringsselskapet If advarer mot en økning i tyverier i Norge. Foto: If/Europeiske reiseforsikring Vis mer


Ifølge Emma Elisabeth Vennesland, assisterende informasjonsdirektør i Europeiske Reiseforsikring og If, kan studentpakker, som blant annet inneholder reiseforsikring og innboforsikring, være nyttig å ha for studentene.

– Den vi tilbyr, If Start, er for ungdom mellom 18 og 30 år, og inneholder ulykkesforsikring, innboforsikring og reiseforsikring. Det er viktig å være klar over at reiseforsikringen ikke gjelder på studiested eller arbeidssted, men det er god forsikringsdekning for datautstyr i innboforsikringen. I den stilles det krav om at utstyret skal holdes under tilsyn eller være låst, forteller Vennesland.

PC med på toalettet?

- Ingenting er lenger uvanlig når det kommer til tyverisituasjoner. Det skjer overalt. Buss, tog, restauranter, sykehus, loppemarked og lesesaler. Forlater man PC-en sin på lesesalen for å gå på toalettet eller hente kaffe, er sjansen til stede for at frekke tyver forsyner seg, sier Vennesland.

Må man da ta med PC-en på toalettet?

– Reiseforsikringen gjelder ikke på studiested, mens studentpakken If Start stiller krav om at utstyr skal være låst eller holdes under tilsyn. Så, nei, å gå fra PC-en for å hente kaffe er ikke dekket, forklarer Vennesland.

Hun gjør oppmerksom på at som ung voksen er man sjeledn dekket av sine foreldres forsikringer.

– Studenter er ofte underforsikret, og mange risikerer derfor å måtte erstatte en stjålet PC fra egen lomme. Derfor er det viktig for studentene å være klar over sitt eget forsikringsbehov, påpeker Vennesland.

Likevel - reiseforsikringen din kan dekke mer enn du tror: Les hva reiseforsikringen som regel dekker

Lås til PC

Forsikret eller ikke, det er viktig å passe på tingene sine. Vil du passe ekstra godt på PC-en, finnes det vaiere med lås som kan låse fast utstyret ditt. Dette kan være en effektiv og rimelig måte å stoppe tyven på.

I tillegg bør du lese artikkelen 10 ting tyvene hater. Der får du virkelig gode tips til hvordan du gjør deg mindre attraktiv som offer for tyverier.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer