Telenor Next:

«Ubegrenset» data fra Telenor

Betal for hastigheten du ønsker.

NYTT ABONNEMENT: Telenor har lansert Next, et abonnement med «ubegrenset» data. Foto: Telenor/YouTube
NYTT ABONNEMENT: Telenor har lansert Next, et abonnement med «ubegrenset» data. Foto: Telenor/YouTube Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Telenor har i dag lansert mobilabonnementet «Next», som byr på «ubegrenset» datatrafikk.

«Ubegrenset» i anførselstegn, fordi også dette abonnementet, i likhet med Telia X og Chili Fri data, strupes når man passerer en gitt datamengde. Hos Telenor er den på ganske rause 100 GB, som de færreste nok vil klare å bruke opp på en mobiltelefon. Bruker du mer enn det, må du ta til takke med 3 Mbps (megabit per sekund) resten av måneden.

Eventuelt kan du betale 99 kroner for et døgn med full fart igjen, eller 499 kroner for å nullstille abonnementet og da få 100 nye gigabyte til resten av måneden.

For øvrig gjelder 100 GB-kvoten i hele EU/EØS, og ikke bare i Norge. Her kan Chili skilte med 24 GB i EU/EØS, mens Telia byr på 30 GB utenfor Norges, men innenfor EØS' grenser.

Flere med «ubegrenset» data

Hos Chili er begrensningen satt til 5 GB per dag (potensielt 150 GB i måneden), mens Telia X bremser farten allerede når du passerer 40 GB, som altså er vesentlig svakere enn de to andre.

Alle tre har satt begrensningen til 3 Mbps-fart, som fortsatt vil være tilstrekkelig til å gjøre det meste på telefonen, om enn noe tregere enn når fartssperren ikke er der.

For øvrig kan du med et Ice-abonnement på 8 GB eller høyere betale 99 kroner ekstra for «data frihet» – inntil 1000 GB med 10Mbps hastighet, men da bare når du befinner deg i Ice' eget nett. Ice leier Telias nett der de ikke har dekning selv, så om du er koblet til Telia-nettet brukes det av den vanlige månedskvoten der.

Betal for fart

På Next-abonnementet har Telenor gjort en interessant vri. Prisen på abonnementet avhenger nemlig av maksfarten du ønsker:

  • Normal (10Mbps): 549 kroner/mnd
  • Rask (100 Mbps): 599 kroner/mnd
  • Maksimal (300 Mbps): 799 kroner/mnd

De høyeste hastighetene vil selvsagt ikke være reelle overalt hvor du ferdes, men er da maksimal hastighet i 4G-nettet. Når 5G-nettet bygges ut, vil nok maksimal-abonnementet kunne tilby enda mer på den fronten.

Er du mellom 18-28 år, kan du velge Yng Next, der prisene ligger en femtilapp under.

Til sammenligning koster Chilis fri data-abonnement 499 kroner, altså med 5GB per dag før hastigheten strupes resten av dagen, mens Telia X koster 579 kroner, der hastigheten strupes etter 40 GB. Ingen av disse har dog hastighetsbegrensninger i utgangspunktet, og begge bruker Telias nett.

Holder 10 Mbps?

Er 10 Mbps tilstrekkelig fart for et mobilabonnement? Ja, mente Ice da de lanserte «Data frihet», der sjefen sjøl uten de ansattes viten hadde begrenset abonnementene deres på 10 Mbps i forkant, uten å få en eneste kommentar på det.

Men hender det seg at du laster ned store apper, Netflix-episoder og den slags over mobilnettet, kan det være verdt en ekstra femtilapp opp til «rask»-utgaven, spør du oss. Eller om du velger å putte en tvillingkort i et nettbrett, for eksempel.

De ekstra 200 kronene for å gå fra 100 til 300 Mbps, som du tross alt bare vil få i enkelte områder, ville vi nok ha vært mer tilbakeholdne med.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer