Ubegrenset mobildata? Her er mulighetene

Flere operatører tilbyr nå ubegrenset data-abonnement. Her ser du hva som skiller dem.

DE GJEVESTE: Med de gjeveste mobilabonnementene fra Chili, Ice, Telia og Telenor vil de færreste bekymre seg om å gå tom for data. Foto: Pål Joakim Pollen
DE GJEVESTE: Med de gjeveste mobilabonnementene fra Chili, Ice, Telia og Telenor vil de færreste bekymre seg om å gå tom for data. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Flere norske mobiloperatører byr nå på abonnementer med ubegrenset datatrafikk, i form av at du får en solid porsjon mobildata med full hastighet, før hastigheten begrenses, men der du fortsatt fint kan bruke telefonen til det meste på nettet.

Denne uka oppdaterte Telia sitt gjeveste mobilabonnement, Telia X, slik at du nå får mer data til lavere pris enn tidligere.

I tillegg lanserte Telenor sitt nye Next-abonnement i forrige uke, Chili har lenge hatt sitt «Fri data»-abonnement og også Ice lar deg putte på 1000 ekstra gigabyte på flere abonnementer, som i praksis vil oppleves som fri bruk, vel å merke i Ice' eget mobilnett.

«Ubegrenset»

Ingen av aktørene gir deg altså helt ubegrenset data med full hastighet. Når du har brukt opp en gitt mengde data, blir hastigheten redusert, men ikke mer enn at du fortsatt kan gjøre det meste på telefonen – også strømme video.

Her er en sammenligning:

Abonnement Data med full hastighet Hastighet etter oppbrukt data Pris
Chili Fri data5 GB/dag eller 100 GB/mnd3 Mbps499 kr
Ice 8GB+data frihet8 GB/mnd10 Mbps (1000 GB)397 kr
Telia X100 GB/mnd3 Mbps549 kr
Telenor Next100 GB/mnd3 Mbps549-799 kr

Som du ser er det ikke så lett å sammenligne de fire variantene helt direkte, men her forklarer vi deg det viktigste:

Telia X er den minst kompliserte varianten – her får du 100 gigabyte med full hastighet, og går du over, vil du ha 3 Mbps hastighet resten av måneden. Det samme gjelder den éne varianten av Chili Fri data.

Hvor bra er 3 Mbps?

Mbps står for «megabit per sekund». Siden det går åtte bit i én byte, tilsvarer altså 3 Mbps en hastighet på 0,375 megabyte i sekundet, eller da at det tar snaue tre sekunder å laste ned én megabyte.

En typisk TV-serie-episode fra Netflix på 50 minutter i HD-kvalitet er på én gigabyte. Altså vil det ta cirka tre kvarter å laste ned en slik episode til telefonen dersom hastigheten er begrenset på 3 Mbps.

Men siden det fortsatt er raskere enn de 50 minuttene den varer, betyr det at du akkurat kan strømme Netflix i HD-kvalitet selv om hastigheten er sperret på 3 Mbps.

Det samme gjelder for øvrig for Telenor, men her betaler du månedsprisen basert på hvor høy hastighet du vil ha i utgangspunktet. Vil du ha ubegrenset hastighet må du ut med 799 kroner for abonnementet, mens du ved å betale 549 kroner måneden får 10 Mbps som maksimal fart på de første 100 gigabytene. Mellom der finnes også en variant til 599 kroner med 100 Mbps fartssperre, som nok sjelden egentlig vil være en reell sperre – det er ikke så mange steder man får særlig mer enn 100 Mbps uansett.

Chilis Fri data-abonnement gir det maksfarten på de første fem gigabytene hver dag. Bruker du mer enn fem gigabyte før midnatt en dag, vil du da måtte nøye deg med 3 Mbps frem til midnatt igjen. Dette gir deg potensielt opp til ~150 GB per måned med fri fart (avhengig av hvor mange dager det er i måneden).

Etter at denne artikkelen ble publisert første gang har Chili også laget en andre variant av Fri Data-abonnementet sitt, der kvoten er 100 GB per måned før du begrenses til 3 Mbps hastighet.

Ice' data frihet-løsning koster 99 kroner og kan puttes på alle abonnementer fra 8 GB og oppover. Da får du hele 1000 GB ekstra mobildata, men den er begrenset til 10 Mbps hastighet og gjelder kun når du er koblet til Ice' eget mobilnett. Der Ice ikke har dekning selv, leier de kapasitet av Telia, men er du koblet mot Telia-nettet får du ikke brukt av denne 1000 GB-kvoten.

Om du vil dele mobildata til andre enheter, enten fra telefonen eller ved å sette SIM-kortet i en 4G-ruter, tillater alle operatørene det. Men merk at Chili er den eneste av de fire som ikke tilbyr ekstra SIM-kort.

Hva om du vil fortsette?

Synes du det er kjipt med 3 Mbps hastighet, finnes det muligheter for å få full fart igjen.

Hos Chili kan du betale 19 kroner for én ekstra time, 69 kroner for fire timer og 119 kroner for full fart frem til midnatt.

Telenor lar deg betale 99 kroner for full fart i 24 timer, eller 499 kroner for full fart resten av måneden. Begge disse har en maksgrense på 100 nye gigabyte.

Telia tilbyr også «databoost» om du vil ha full fart igjen. 19 kroner for én time, 39 kroner for 3 timer eller 99 kroner for 12 timer.

Ice oppgir ingen mulighet for å bygge på data frihet-tjenesten, men la oss være realistiske: du bruker neppe opp 1000 gigabyte allikevel.

Hva med surfing i EU?

Ikke så veldig høyaktuelt denne sommeren, kanskje, men det er jo også relevant å se på hvor mye av denne dataen du får brukt utenfor Norges, men innenfor EØS' grenser. Her er detaljene:

Chili: 24 GB
Ice: 12,7 GB (i vårt eksempel med 8 GB som grunnabonnenent)
Telia: 30 GB i EU, men inntil 100 GB i Sverige, Danmark Finland og Baltikum
Telenor: 100 GB (hele kvota - uten hastighetsbegrensninger uansett)

Altså er det Telenor som gir deg det beste tilbudet når du er på ferie, der du kan bruke hele kvoten på abonnementet akkurat som når du er hjemme.

Andre ting verdt å nevne

Det er også et par andre momenter som er verdt å nevne med disse abonnementene.

Telia gir deg rabatt dersom du bestiller flere Telia X-abonnementer på samme faktura, der prisen er 399 for abonnement nummer to og videre, altså med 150 kroner rabatt. Du får dessuten 1000 ringeminutter til Norden og Baltikum hver måned. I tillegg gir Telia deg ID-forsikring (bistand ved ID-tyveri), Nettslett (hjelp til å fjerne uønsket informasjon om deg selv på nett) og appkjøp-forsikring, der du kan få refundert inntil 2.000 kroner dersom et barn under 10 år har foretatt app-kjøp uten tillatelse eller ved en feiltakelse.

Telenor inkluderer «Min sky» i abonnementet, som gir deg ubegrenset sikkerhetskopering av bildene dine i Telenors nettsky. I tillegg et nettvernsfilter som stopper deg om du går inn på svindelsider og den slags, samt tjenesten «Se hvem», som viser navnet på den som ringer deg, uavhengig av om du har lagret vedkommende som kontakt eller ikke.

Hvilket tilbud synes du er best? Gi din stemme i boksen under, eller bruk kommentarfeltet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer