Uber i Norge fra 2. november

Taxi-regelverket er endret.

UBER I NORGE: Fra 2. november kan du ta Uber i Oslo, etter at endringer i taxiregelverket trer i kraft 1. november. Foto: Kristin Sørdal
UBER I NORGE: Fra 2. november kan du ta Uber i Oslo, etter at endringer i taxiregelverket trer i kraft 1. november. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Uber i Norge har vært en lang og kronglete vei, og endte med at de trakk seg ut av Norge i 2017. Spørsmålet har handlet om (mangelen på) løyver og det norske regelverket.

Nå er taxi-regelverket imidlertid endret, noe som åpner for at Uber kan etablere seg.

Det nye regelverket skulle egentlig tre i kraft i sommer, men ble utsatt på grunn av coronapandemien.

Søndag 1. november trer det imidlertid i kraft, og Uber i Norge melder i en pressemelding at de vil være i tjeneste allerede 2. november.

Uber i Oslo

Uber skriver at de kommer tilbake til Oslo med hovedtjenesten i første omgang. Samtidig lanserer de et elektrisk alternativ, som de kaller Uber Green. I tillegg finnes Uber Black, Uber Lux og UberXXL, som har vært aktive i Norge siden 2014.

Uber understreker at alle sjåfører er selvstendig næringsdrivende eller tilknyttet et tredjepartsselskap, med kjøreseddel, taxiløyve og registrert drosjebil.

Etter den nye drosjeloven kan alle som oppfyller de objektive løyvekravene, vil bli innvilget løyve etter søknad.

Administrerende direktør Hanne Skåle Thowsen i Taxiforbundet sier i en kommentar til Aftenposten/E24 at hun regner med at den norske drosjenæringen vil bli påvirket av Ubers retur, men a de er klare for konkurranse under like konkurransevilkår.

De nye taxi-reglene

Bakgrunnen for endringene som nå kommer, er ifølge Samferdselsdepartementet et ønske om et bedre drosjetilbud til passasjerer i hele landet.

Noen av hovedpunktene som nå blir endret, er at det ikke lenger er krav til at drosja må ha en taxi-lykt på taket, og drosjekjøringen må ikke lenger være hovedyrket til drosjeeieren.

Det skal også bli lettere å etablere seg i bransjen, gjennom at mange av de gamle kravene til løyver og tildelingskriterier fjernes.

Dette fører blant annet til at det åpner for at tjenester som Uber kan etablere seg og drive lovlig også her til lands.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer