- Ubrukte gavekort for 2,4 milliarder

Økonomiekspert anslår at vi har ubrukte gavekort for 2,4 milliarder liggende. Bransjen vil ikke si hvilke beløp det egentlig er snakk om. Hva skjer med pengene?

MILLIARDER LIGGENDE: Økonomiprofessor hevder vi har ubrukte gavekort for 2,4 milliarder liggende - og tar vi med tilgodelapper mener han beløpet er oppe i 3 milliarder. Dette er ren gevinst for butikkene. Foto: Ann Kristin Andreassen
MILLIARDER LIGGENDE: Økonomiprofessor hevder vi har ubrukte gavekort for 2,4 milliarder liggende - og tar vi med tilgodelapper mener han beløpet er oppe i 3 milliarder. Dette er ren gevinst for butikkene. Foto: Ann Kristin Andreassen Vis mer
Publisert

Du er ikke alene dersom du har fått gavekort til jul. Ifølge en undersøkelse fra Forbrukerrådet i 2018, får eller gir en av tre nordmenn ett eller flere gavekort i løpet av året.

Dessverre er det mange som får gavekort som aldri blir brukt.

Ifølge Ole Honningdal Grytten, professor ved Norges Handelshøyskole og rådgiver for Norges Bank, kan det være snakk om så mange som 20 prosent som ikke bruker gavekortene sine. Og det blir store beløp i løpet av ett år.

- Cirka 3 milliarder kroner

Ifølge Grytten, estimerer kjøpesentrene at ti prosent av forbrukerne har ubenyttede gavekort liggende. Men Gryttens egen undersøkelse viser at tallet er så høyt som 30 prosent.

- Om vi da antar at 20 prosent har ubenyttede gavekort og det selges gavekort for 12 milliarder, får vi 2,4 milliarder i ubenyttede gavekort, sier Grytten til Dinside.

Ifølge Grytten er 12 milliarder totalbeløpet for gavekortsalg fra landets kjøpesenter, fra Statistisk sentralbyrås tall for detaljhandel.

Han forteller at tilgodelapper også ofte er registrert i samme kategori.

- Det innebærer at tilgodelapper i stor grad er tatt med i tallene, men ikke helt. Samlet sett er det nok derfor snakk om cirka 3 milliarder som ikke benyttes, uttaler han.

- Dette er i prinsippet ren gevinst for dem som omsetter kortene eller utsteder tilgodehaverkvitteringer.

Hvor blir pengene av?

- Blir ikke pengene brukt så sitter butikken, eller de som står for gavekortet, igjen med pengene når fristen på kortet er gått ut, sier også Pia C. Høst, leder av forbrukerdialog hos Forbrukerrådet.

Dinside har kontaktet en rekke butikkjeder for å høre hvor mye de omsetter i gavekort og hvilke beløp som aldri blir innløst. Vi har også bedt om svar på hvor det blir av pengene som kunder har betalt inn for gavekort men som ikke hentes ut.

Ingen av kjedene vil si hvor mye de selger gavekort for eller hvilke beløp som aldri blir innløst.

- Vi kan dessverre ikke dele beløpsstatistikk fra gavekort, sier Madeleine Schøyen Bergly, kommunikasjonssjef i Elkjøp Norge.

- Ettersom vi er børsnoterte, har vi dessverre ikke anledning til å dele detaljert informasjon rundt tall knyttet til enkeltprodukter eller konsept. Den dagen gavekortet kjøpes blir summen automatisk en del av dagens omsetning. Hvis gavekortet, mot formodning, ikke benyttes av kunden eller den som mottar det, vil summen fra et regnskapsperspektiv tilfalle H&M, sier Anna Margrét Gunnarsdóttir i kommunikasjonsavdelingen hos H&M i Norge.

- Vi har dessverre ikke anledning til å gå ut med finansiell informasjon. Om ikke kunden innløser gavekortet innen fristen, så beholder Lindex pengene vi fikk når gavekortet ble kjøpt, sier Nina Haugen, pressekontakt i Lindex.

Julie Bragli Eckhardt, pressekontakt i Varner-gruppen, som har kjedene Cubus, Dressmann, Bik Bok, Carlings, Urban, Volt, Wow, Levi's Store og Nike Store, sier til Dinside at de ikke har tall klare for omsetning av gavekort i 2019. På spørsmål om hvilke gavekort-beløp som aldri blir hentet ut og hvor pengene går, svarer hun:

- Dette er ulikt fra kjede til kjede og vi har heller ikke noe tall klart for dette. Gavekort selges som en vanlig vare og inngår i omsetningen, sier Eckhardt.

Stor forskjell på varighet

Det er stor forskjell på varigheten av gavekort hos de ulike butikkene.

Varighet på gavekort

Elkjøp: 3 år

H&M: 3 år

Varner: 2 år

Lindex: 3 år

Det er ingen nasjonale regler for hvor lenge et gavekort må vare, men ifølge Høst i Forbrukerrådet er det regler for hvor lenge det må vare dersom det ikke er opplyst om en spesiell frist:

- Så lenge det ikke er avtalt en konkret frist sier regelverket at kortet gjelder i minst tre år før butikken kan si at du er for seint ute, sier Høst.

Det er ingen EU-regler på dette området, og Forbrukerrådet kjenner heller ikke til at det er noe på vei.

- Enn så lenge er det opp til hvert enkelt land å bestemme frist for dette, men som forbruker er du beskyttet mot urettferdige avtaler. Det er jo ikke meningen at gavekortet skal være en måte for ekstra inntjening på grunn av en svært kort frist, sier hun.

Dinside har tidligere sett på varighet på gavekort hos hele 33 ulike kjeder, hvor vi fant at noen har varighet på ett år - mens andre ikke har noen utløpsdato.

Fem år - deretter går pengene til staten

I andre land er det andre regler. For eksempel, ifølge avisa The Hustle, sier loven i USA at gavekort må vare i minst fem år. Der er det også kjeder som ikke har noen utløpsdato på gavekortene sine. De skriver også at noen amerikanske stater har en lov som sier at dersom gavekort ikke blir innløst innen fristen, vil en prosentandel av beløpet tilfalle staten, som såkalt «unclaimed property», eller uavhentet eiendom.

- Ett år er etter vår mening minimumsfristen for et gavekort. Vi mener også at butikkene bør strekke seg langt for å motta gavekort også etter ett år, da dette er penger de har fått inn i kassen, sier Høst.

- Ta kontakt

Dersom du oppdager at gavekortet er utløpt før du har fått brukt det, trenger det likevel ikke bety at alt håp er ute. Flere av butikkjedene Dinside har vært i kontakt med, oppfordrer kunder til å ta kontakt.

- Vi oppfordrer kundene våre til å ta kontakt med oss om det oppdages at gavekortene har gått ut på dato. Vi vil alltid gjøre vårt ytterste for å hjelpe kundene våre i hvert enkelt tilfelle, sier Bergly i Elkjøp.

- Ja, det er mulig å kontakte butikken og få utsatt utløpstida, sier Eckhardt i Varner-gruppen.

Andre avviser enhver bruk av gavekort etter utløp:

- Utløpte, mistede eller ødelagte gavekort erstattes ikke, sier Haugen i Lindex, og legger til at de mener kunden har god nok tid på seg til å benytte gavekortet.

H&M henviser også til at kortet har tre års varighet - og at pengene etter det automatisk tilfaller H&M.

- Bruk det raskt

Rådet fra Forbrukerrådet er å bruke gavekortet raskt, før du glemmer at du har det.

- Vårt råd er at du raskt bruker gavekortet, også fordi det er så fort gjort å glemme det i skuffen. Du kan legge inn en alarm på telefonen slik du i alle fall husker å benytte det før fristen går ut, tipser Høst til Dinside.

I lys av flere konkurser som rammet varehandelen høsten og vinteren 2019, som Superdry og Vita, kan det også være lurt å tenke at det kan være smart å bruke gavekortet før en eventuell konkurs rammer.

- Husk at ved en konkurs, eller skifte av eier, kan bety at gavekortet ikke kan benyttes lenger, bemerker Høst.

- Skal du kjøpe et gavekort til andre kan det være lurt å velge et som kan brukes mange steder og i butikker du vet at gavegiver vil finne noe. Vi anbefaler også at du sjekker vilkårene slik at du ikke kjøper et gavekort med en kort frist.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer