- Ubrukte gavekort for 2,4 milliarder

Økonomiekspert anslår at vi har ubrukte gavekort for 2,4 milliarder liggende. Bransjen vil ikke si hvilke beløp det egentlig er snakk om. Hva skjer med pengene?

MILLIARDER LIGGENDE: Økonomiprofessor hevder vi har ubrukte gavekort for 2,4 milliarder liggende - og tar vi med tilgodelapper mener han beløpet er oppe i 3 milliarder. Dette er ren gevinst for butikkene. Foto: Ann Kristin Andreassen
MILLIARDER LIGGENDE: Økonomiprofessor hevder vi har ubrukte gavekort for 2,4 milliarder liggende - og tar vi med tilgodelapper mener han beløpet er oppe i 3 milliarder. Dette er ren gevinst for butikkene. Foto: Ann Kristin Andreassen Vis mer
Publisert

Du er ikke alene dersom du har fått gavekort til jul. Ifølge en undersøkelse fra Forbrukerrådet i 2018, får eller gir en av tre nordmenn ett eller flere gavekort i løpet av året.

Dessverre er det mange som får gavekort som aldri blir brukt.

Ifølge Ole Honningdal Grytten, professor ved Norges Handelshøyskole og rådgiver for Norges Bank, kan det være snakk om så mange som 20 prosent som ikke bruker gavekortene sine. Og det blir store beløp i løpet av ett år.

- Cirka 3 milliarder kroner

Ifølge Grytten, estimerer kjøpesentrene at ti prosent av forbrukerne har ubenyttede gavekort liggende. Men Gryttens egen undersøkelse viser at tallet er så høyt som 30 prosent.

- Om vi da antar at 20 prosent har ubenyttede gavekort og det selges gavekort for 12 milliarder, får vi 2,4 milliarder i ubenyttede gavekort, sier Grytten til Dinside.

Ifølge Grytten er 12 milliarder totalbeløpet for gavekortsalg fra landets kjøpesenter, fra Statistisk sentralbyrås tall for detaljhandel.

Han forteller at tilgodelapper også ofte er registrert i samme kategori.

- Det innebærer at tilgodelapper i stor grad er tatt med i tallene, men ikke helt. Samlet sett er det nok derfor snakk om cirka 3 milliarder som ikke benyttes, uttaler han.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer