Ubrukte ryggmuskler ”slås av”

Sløving foran TVen eller datamaskinen kan deaktivere muskler som støtter ryggraden – og utølse ryggsmerter som ellers kunne vært unngått.

Publisert
Sist oppdatert

En studie fra European Space Agency i Berlin - der unge menn lå til sengs i åtte uker - viste at mangel på belastning av musklene rundt ryggraden noen ganger kan gjøre like stor ugang som en fysisk skade, melder NewScientist.com.

Ultralydstudier har vist at det i de fleste tilfeller av ryggsmerter i den nederste delen av ryggen er noen muskler som ikke er aktive.

Tunge løft, whiplash eller andre skader kan skade og deaktivere disse støttemusklene. Dette øker risikoen for langtids-ryggsmerter.

Men det er bare mellom 10 og 15 prosent av alle tilfeller av ryggsmerter som starter med en skade. Resten av tilfellene er et mysterium.

Sløve friviligeNå har en gruppe forskere fra universitetet i Queensland i Australia vist at noen av støttemusklene til alle de 19 unge mennene i senge-studien ble deaktivert på samme måten som hos pasienter med ryggsmerter nederst i ryggen.

- Dette er den første studien som viser at disse musklene som støtter ryggraden blir ”slått av” dersom de ikke belastes, sier Julie Hides, som er en av forskerne.

- Sløving foran TVen eller en datamaskin kan ha den samme effekten, sier hun.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer