Vann- og avløpsgebyrene

- Udetonert kostnadsbombe

Huseiernes landsforbund melder at forbrukerne i de største kommunene vil få gebyrsjokk.

ØKNING: Huseiernes landsforbunds tall viser at forbrukerne kan vente seg en stor økning i vann- og avløpsgebyrene. Foto: Kristin Sørdal
ØKNING: Huseiernes landsforbunds tall viser at forbrukerne kan vente seg en stor økning i vann- og avløpsgebyrene. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert

Dette kommer fram i tall fra de 14 største kommunenes vedtatte budsjetter for 2023.

Tallene viser at forbrukerne kan vente seg en stor økning i vann- og avløpsgebyrene.

- Huseierne har lenge varslet om at det ligger en udetonert kostnadsbombe under bakken. Nå eksploderer den, sier generalsekretær Morten Andreas Meyer i Huseierne.

- Ekstra kostnader

Huseierne informerer videre om at vann- og avløpssektoren i Norge har et stort investeringsbehov og vedlikeholdsetterslep.

- Riksrevisjonen lanserte nettopp en rapport som viser at 30 prosent av drikkevannet ikke kommer fram fordi det er lekkasjer i nettverket. Dette gir ekstra kostnader til innbyggere for rensingen i dag, sier Meyer videre.

Han legger også til at dette vil resultere i økte ekstrakostnader i rørutskifting i framtida.

Vanskeligere for mange husholdninger

Det er forbrukerne i Sarpsborg med en oppgang på 44 prosent som vil merke den største økningen i vann- og avløpsgebyrene.

Ifølge Huseierne vil dette gi en vanlig husholdning 3800 kroner i ekstra kostnader.

- Disse kraftige gebyrøkningene kommer i tillegg til høyere boliglånsrenter, høye strømregninger og generelt høy prisvekst. Mange kommuner skriver ut gebyrer som vil gjøre en vanskelig økonomisk situasjon enda vanskeligere for mange husholdninger, forteller Meyer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer