Udetonert telebombe?

TELE: IP-telefoni er bomben som truer telegigantene. Nå spår danske teleanalytikere at hver tredje fastnettkunde vil ringe via internett innen de neste to årene. Men ikke alle har panikk.

Publisert
Sist oppdatert


- IP-telefoni, eller telefoni over internett, er som en bombe under teleselskapene. Det sier teleanalytiker Torben Rune fra Netplan til det danske fagbladet Ingeniøren.net.

- Det vil forundre meg om ikke 30 prosent av kundene har gått over til IP-telefoni innen to år. Og når de store kundemassene begynner å snuse på IP-telefoni vil det naturlig nok kunne gi store konsekvenser for de vanlige fasttelefonioperatørene, sier Torben Rune.

Massemarket er i endring

Vil IP-telefoni true fastnettoperatørene? (Avsluttet)
Ja - helt sikkert(73%) 630
Ja - kanskje(15%) 129
Tror ikke det(8%) 66
Nei - overhodet ikke.(4%) 34
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


I følge seniorkonsulent Jesper Haumann fra IT- og telekonsulenthuset Devoteam, vil så mange som 20 prosent av de 2,6 millioner danske analoge fastnettabonnentene gå over til internettelefoni innen et par år.

- Det betyr at fastnettoperatørene vil miste mellom en halv og en hel milliard, bare i abonnementsinntekt. De unge er vanskelig å lokke bort fra mobiltelefonene, det er derfor primært kunder i andre aldersgrupper som vil utnytte den økonomiske fordelen IP-telefoni innebærer, sier Haumann til Ingeniøren.net.

Abonnementskostnadene

Siden minuttprisene på vanlige samtaler via fasttelefoni-nettet er såpass lave, er det spesielt på månedlige abonnementsutgifter at kundene kan spare penger.

Allerede i dag har Danmarks store operetør TDC merket konkurransen fra IP-telefoni. Tallet på fastnettkunder har blant annet falt til under tre millioner mot 3,2 millioner i 1999. Men merk at også lavere mobilpriser er en viktig forklaring til denne nedgangen.

Ikke bare krise - også nye muligheter


I følge Gert Rieder, direktør for TDC Privat, ser de imidlertid ikke bare på IP-telefoni som en trussel.

- Ikke glem at det ligger nye markedsmuligheter i å kombinere den nye teknologien med den gamle, sier Rieder til Ingeniøren.net.

I dette får han støtte fra teleanalytiker John Strand fra Strand Consult, som avviser at IP-telefoni vil true eksistensen til store TDC. Grunnen er at de fleste samtalene fra IP-telefoni går til vanlige mobil- og fasttelefoner.

- De eksisterende teleselskabene vil antagelig øke prisen, for eksempel til to kroner per minutt for å overføre samtalene til mobil- og fastnettet. I praksis vil de derfor kunne leve med å tape penger på fastnettet siden de tjener mer på å terminere IP-samtalene, sier Stand.

Kilde: Ingeniøren.net.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer