Rentebeslutning august 2021

Uendret rente, enn så lenge...

Neste måned skal nemlig styringsrenta etter all sannsynlighet opp.

DYRERE: Økt rente betyr dyrere lån - derfor er det lurt å forberede seg på den varslede renteøkningen. I videoen forklarer forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand hvordan du søker om boliglån, og i saken under kan du lese om smarte sparetips for lånet. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norges Bank holder styringsrenta uendret på null prosent. Det kommer fram under rentemøtet 19. august.

Men styringsrenta settes etter all sannsynlighet opp på neste rentemøte 23. september, samtidig som ny Pengepolitisk rapport legges fram. Det var i alle fall det sentralbanken signaliserte i forrige pengepolitiske rapport.

- Slik vi nå vurderer utsiktene og risikobildet, vil styringsrenten mest sannsynlig bli satt opp i september, sa sentralbanksjef Øystein Olsen.

Før renteøkningen er det imidlertid en del smarte grep du kan gjøre dersom du har boliglån, for høyere styringsrente vil nok føre til at bankene øker utlånsrentene sine også.

Nedenfor har vi samlet opp noen av de beste tipsene.

Få rentegaranti

Det aller første du bør gjøre, er å sjekke om du har den laveste renta du kan få på ditt boliglån, for eksempel via Finansportalen.no.

Dersom det finnes bedre tilbud der ute, er det lurt å prute på renta hos nåværende bank, og får du ikke gjennomslag, bør du rett og slett flytte lånet til en billigere bank.

I tillegg er det flere banker som tilbyr rentegaranti i disse dager, blant annet Sbanken og Bulder Bank. Det vil si at de garanterer at de ikke setter opp boliglånsrentene sine i år, selv om sentralbanken gjør det.

Betal ekstra

Det kan være en god idé å betale ekstra på boliglånet ditt nå som renta er såpass lav. Jo fortere du betaler ned lånet, desto billigere blir det totalt sett.

Og en ekstraordinær betaling trenger slett ikke å være vanskelig å gjennomføre. Hos de fleste banker kan du gjøre dette helt selv via nettbanken.

Men betaler du ekstra på boliglånet, bør du sjekke om det er nedbetalingstida eller månedsavdragene som justeres.

Den ene justeringen sparer du nemlig mer på enn den andre.

Lag egen «fastrente»

Flere økonomer fraråder forbrukere å spekulere i fastrente.

De framholder at det å binde renta er noe du bør gjøre hvis du trenger forutsigbarhet og vil forsikre deg mot rentehopp - ikke fordi du tror du vil spare penger med fastrente på lang sikt.

Å velge fastrente er egentlig å inngå et veddemål med banken din. Forblir renta lav, vinner banken, mens går den i været, vinner du hvis du har bundet på lavt nivå. Historisk sett har ikke rentebinding lønnet seg, selv om tapspotensialet er mindre når rentene er lave, skriver siviløkonom Hallgeir Kvadsheim på Pengeverkstedet.no.

Han har imidlertid et råd til deg som vil ha forutsigbarheten fastrente representerer uten å binde renta: Du lager rett og slett din egen «fastrente».

Les mer om hvordan du gjør det her:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer