Rentegaranti

- Uendret rente for alle kunder

Sbanken beholder rentegarantien for både gamle og nye boliglånskunder selv om Norges Bank setter opp styringsrenta. Andre banker lover også uendret boliglånsrente.

GARANTERER: Vi gjør ingen renteendring, vi har tross alt lovet rentegaranti ut året, sier Sbanken. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
GARANTERER: Vi gjør ingen renteendring, vi har tross alt lovet rentegaranti ut året, sier Sbanken. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Både Bulder Bank og Sbanken har reklamert med rentegaranti for kunder som flytter boliglånet til dem.

Dette innebærer at de lover å ikke øke boliglånsrentene i 2021 for disse kundene uansett hva Norges Bank foretar seg.

Nå har imidlertid sentralbanken økt styringsrenta til 0,25 prosent, og det er nærliggende å tro at de fleste bankene vil følge etter og øke boliglånsrentene sine tilsvarende.

Ikke garanti for alle

Men hva med bankene som har lovet rentegaranti?

Bulder Bank fortalte Dinside dagen før renteøkningen at kunder som har flyttet boliglånet til dem før de eventuelt øker boliglånsrentene sine, vil nyte godt av uendret rente ut året, mens kunder som kommer etter de endrer renta, ikke er omfattet av rentegarantien deres og må dermed betale mer for lånet sitt om banken justerer rentene.

- Vi forskjellsbehandler ikke

Sbanken på sin side var tilbakeholdne med å uttale seg til Dinside i forkant av rentemøtet torsdag 23. september, men etter at fasiten forelå fra Norges Bank, har de følgende å melde:

- Boliglånsrentene våre endres ikke, for vi har tross alt gitt en rentegaranti som gjelder ut året, sier kommunikasjonssjef Kristian Fredheim til Dinside.

- Vi forskjellsbehandler ikke mellom nye og eksisterende kunder. Hos oss får alle rentegaranti og den beste renta vi kan tilby, uten å måtte prute, understreker Fredheim videre.

I tillegg spanderer Sbanken tinglysningsgebyret for de som flytter boliglånet til dem. Dette er et gebyr du vanligvis må betale til Kartverket - som har ulike satser ut fra boligtype - dersom du flytter lånet fra én bank til en annen, selv om det er snakk om gebyrfrie banker.

Flere banker beholder uendret rente

Konsernsjef Ole Laurits Lønnum i Landkreditt Bank melder at de holder boliglånsrentene sine uendret ut 2021, til glede for kunder i både landbruket og i personmarkedet.

KLP Banken lover også kundene at boliglånsrentene deres ikke settes opp uavhengig av hva sentralbanken foretar seg - i denne omgang.

- Vi skal være konkurransedyktige på boliglån. Derfor setter vi ikke opp renta på boliglån med flytende rente, selv om Norges Bank øker styringsrenta. Beslutningen gjelder både eksisterende og nye boliglånskunder i banken, sier administrerende direktør Leif Magne Andersen i en pressemelding.

KLP vil imidlertid ikke tidfeste hvor lenge de holder rentene sine uendret, fordi de må ta hensyn til den framtidige utviklingen i rentemarkedet, men kan love at de ikke vil gjøre justeringer med mindre det skjer vesentlige endringer i markedet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer