Norges Bank holder styringsrenten på 0,25 prosent

Uendret rente

Norges Bank følger planen og holder styringsrenten uendret i november. Neste renteheving er varslet i desember.

UENDRET: Sentralbanksjef Øystein Olsen beholderholder styringsrenten på 0,25, som planlagt. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
UENDRET: Sentralbanksjef Øystein Olsen beholderholder styringsrenten på 0,25, som planlagt. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norges Bank følger planen og holder styringsrenten uendret i november. Neste renteheving er varslet i desember.

Det opplyser Norges Banks komité for pengepolitikk og finansiell stabilitet i en pressemelding torsdag.

– Komiteens vurdering er at normaliseringen av økonomien tilsier at det vil være riktig å øke styringsrenten videre fra dagens nivå. Usikkerhet om virkningene av høyere renter tilsier at styringsrenten heves gradvis, skriver de.

Usikkerhet

De viser til at gjenåpningen av samfunnet har gitt en markert oppgang i norsk økonomi, at arbeidsledigheten faller, og at prisveksten er høy. Den underliggende inflasjonen er imidlertid lavere enn inflasjonsmålet.

– Fremover vil trolig økt aktivitet i økonomien og stigende lønnsvekst bidra til å løfte den underliggende inflasjonen, men styrkingen av kronen den siste tiden kan dempe prisoppgangen, skriver Norges Bank.

De viser også til at det fortsatt er usikkerhet om det videre forløpet for pandemien og virkningene på norsk økonomi.

– Smitten har økt igjen den siste tiden, men høy vaksineringsgrad vil trolig begrense behovet for nye innstramminger. Komiteen var også opptatt av at forstyrrelser i internasjonale produksjonskjeder kan dempe den økonomiske oppgangen og bidra til høyere prisvekst også her hjemme.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer