Ufarlig snus?

Er det så mye bedre med snus enn med vanlige sigaretter? Mye tyder på at snusen slett ikke er spesielt helseskadelig.

Publisert
Sist oppdatert

La oss konstatere det med en gang: Tobakk er ikke sunt for deg, uavhengig om den røykes eller tygges.

Men tilhengerne av snus ser seg lei på at prisen stadig sammenliknes med å røyke sigaretter. For det er lite forskning som kan gi sikre beviser om helsefarene ved å stappe tobakken under leppa.

Ufarlig griseriSnusen har en spesielt sterk posisjon i idrettsmiljøer som fotball og ishockey. For der fysisk form er en absolutt betingelse, er det nærmest uhørt å fyre opp en sigarett mellom slagene.

Og selv helseansvarlig ved Olympiatoppen, Lars Kolsrud, må innrømme at snusen ikke er det største helseproblemet for utøverne

- Snus? Noe griseri, men ikke så usunt som man først trodde. Nå later det til at selv tannlegene har frikjent snusen.

- Men jeg oppfordrer på ingen måte til snusbruk. Jeg synes det er trist at idretten og snus forbindes slik med hver andre, og at det er høyt profilerte utøvere og trenere som går foran. Jeg trøster meg med at "det er bedre enn røyk", og at den sjelden plager andre, sier Kolsrud til Aftenposten.

Farlig for hjertetDet er usikkert om snus kan øke risikoen for ubehageligheter som for eksempel kreft. Men en ting er forskerne enige om: Snus er ikke bra for hjertet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.