Ufrivillig barnløs

Barnløshet kan ha mange forskjellige årsaker. Hva kan man gjøre når man forsøker å få barn men ingenting skjer?

Publisert
Sist oppdatert

Joachim Henriksen

Ufrivillig barnøshet rammer omkring hvert syvende par i Norge. Når du har forsøkt i over et år er det nok på tide å spørre seg om det kan finnes noen grunn til at du ikke blir gravid. Undersøkelser kan i de fleste tilfelle avsløre hvor problemet ligger og hva som kan gjøres. Årsakene til barnløshet er jevnt fordelt mellom kvinner og menn.

Problemer hos henne
Den vanligste årsaken til at kvinner ikke blir gravide er at egglederne har en skade. Sammenvoksninger etter en tidligere betennelse i egglederne kan føre til at egget og sædcellene aldri møtes. En annen vanlig årsak er eggløsningssvikt som er et symptom på at kroppens hormoner ikke er helt i balanse.

For å finne årsakene til barnløshet hos kvinner er det vanlig å starte med en gynekologisk undersøkelse. Man tar gjerne en test etter infeksjoner og celleprøver dersom legen synes det er nødvendig. Dersom menstruasjonen ikke er regelmessig kan man ta forskjellige hormonprøver for å finne årsaken til dette. I tillegg kan man undersøke kjønnsorganene innvendig med kameraer for å avdekke eventuelle problemer der.

Problemer hos ham
Når årsaken ligger hos mannen er det i all hovedsak to grunner til dette. Det vanligste problemet er dårlig sædkvalitet men barnløsheten kan også skyldes vanskeligheter med ejakulasjon av sæden. Også hos mannen kan tidligere infeksjoner eller sykdommer som kusma være årsaker til skader på reproduksjonsevnen.

En sædprøve kan raskt fastslå om sædkvaliteten er tilfredstillende. Prøven bør produseres på sykehuset slik at testen kan tas så raskt som mulig etter utløsningen. Legen vil så måle volumet av sæden, antall spermier pr. milliliter og om mange av dem har misdannelser.

Behandling
Dersom årsakene til barnløsheten er ”tekniske” problemer i kjønnsorganene kan dette noen ganger forbedres ved operasjon eller medikamenter. Eggløsningsstimulerende medikamenter får får hypofysen til å produsere LH-hormonet som igjen fremkaller eggløsning. Det finnes også mange andre medikamenter som kan hjelpe mot spesifikke problemer som kan oppdages ved undersøkelsen.

For noen par kan assistert befruktning være den beste løsningen på ufrivillig barnløshet. Når problemet ligger i sædkvaliteten kan donorsæd være en mulighet for å oppnå befruktning. Prøverørsbefruktning brukes først og fremst ved tette eggledere hos kvinnen. Eggene blir befruktet utenfor kroppen og så satt tilbake for å utvikle seg som ved en vanlig graviditet.

Livsstil
Ufrivillig barnløshet kan også være et resultat av usunn livsstil hos en eller begge parter. Høyt forbruk av sigaretter, alkohol og kaffe kan være årsaker til at det blir vanskeligere å bli gravid. Kroppsvekten bør også holdes på normalt nivå, underernæring eller mye overvekt kan også være årsaker til barnløshet.

Fysisk og mentalt stress er heller ikke bra for den som ønsker å få barn. Dersom du trener moderat og unngår for mye stress på jobben eller i fritiden blir kroppen bedre rustet til å unnfange et barn.

Alternativt
For deg som ikke er redd for alternativ medisin kan dette også være til hjelp mot ufrivillig barnløshet. Mange par forsøker alternativ behandling som akupunktur, homeopati og fotsoneterapi. Alternativ medisin kan være et virkemiddel for problemer som blant annet endometriose, manglende eggløsning og dårlig sædkvalitet.

Vitaminer, mineraler og naturpreparater kan også være til hjelp om du ønsker å bli gravid. Forskjellige kosttilskudd og urter kan hjelpe kroppen med å komme i riktig balanse. Søtpoteten Wild Yam, bi-pollen og urten Don Quai er produkter som er kjent for å hjelpe mange barnløse. I tillegg anbefales det for både kvinner og menn å sørge for at kroppen får tilstrekkelige mengder av både folsyrer og sink.

 

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer