Ufrivillig barnløs

Barnløshet kan ha mange forskjellige årsaker. Hva kan man gjøre når man forsøker å få barn men ingenting skjer?

Publisert
Sist oppdatert

Joachim Henriksen

Ufrivillig barnøshet rammer omkring hvert syvende par i Norge. Når du har forsøkt i over et år er det nok på tide å spørre seg om det kan finnes noen grunn til at du ikke blir gravid. Undersøkelser kan i de fleste tilfelle avsløre hvor problemet ligger og hva som kan gjøres. Årsakene til barnløshet er jevnt fordelt mellom kvinner og menn.

Problemer hos henneDen vanligste årsaken til at kvinner ikke blir gravide er at egglederne har en skade. Sammenvoksninger etter en tidligere betennelse i egglederne kan føre til at egget og sædcellene aldri møtes. En annen vanlig årsak er eggløsningssvikt som er et symptom på at kroppens hormoner ikke er helt i balanse.

For å finne årsakene til barnløshet hos kvinner er det vanlig å starte med en gynekologisk undersøkelse. Man tar gjerne en test etter infeksjoner og celleprøver dersom legen synes det er nødvendig. Dersom menstruasjonen ikke er regelmessig kan man ta forskjellige hormonprøver for å finne årsaken til dette. I tillegg kan man undersøke kjønnsorganene innvendig med kameraer for å avdekke eventuelle problemer der.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer