UgleSET?

Den ikke lenger så nye standarden for sikker betaling på Internett, SET, har fortsatt ikke tatt av. Spørsmålet er om systemet greier å nå den utbredelsen som er nødvendig for suksess.

Sikkert er det, men blir SET brukt?
Sikkert er det, men blir SET brukt? Vis mer
Publisert

SET-standarden kjemper i motvind. Rykter om at betalingsløsningen er vanskelig å bruke, at det er få brukersteder og at standarden i tillegg er unødvendig, ser for tiden ut til å legge sin klamme hånd over utbredelsen.

Høna og egget

Bak SET i Norge står blant annet VISA og Europay (Mastercard). Begge steder bruker man analogien om høna og egget på spørsmålet om SET snart vil ta av. Problemet er altså hva som skal komme først. Butikkene vegrer seg for å legge inn SET så lenge kundene uteblir, mens kundene på sin side ikke bryr seg om å anskaffe en standard som kun kan brukes i et fåtall butikker.

- Dette er som ved innføringen av betalingsterminaler i butikkene, mener Markeds- og informasjonssjef i Europay Norge, Morten Bjerke. - Det tok lang tid, og mange mente det ikke var noen vits på grunn av få brukere. Men plutselig tok det av. Det er dette vi regner med vil skje med SET også.

Dette tror både VISA, Europay og DnB fortsatt på. I alle fall utad.

Få brukere

Både VISA og Europay opererer med lister som omfatter omkring 30 brukersteder for SET totalt i Norge. En mager utvikling når vi vet at det i juni i fjor var ca. 934 TARGET="_top" TITLE="En av DinSides tidligere artikler om SET">20 steder som var registrert som SET-butikker her i landet. Men i følge en undersøkelse utført av Dagens Næringsliv er kun en tredjedel av disse butikkene reelle brukere av standarden. Det hevdes her at mange har gått bort fra SET eller valgt å bruke andre former for betalingsformidling på grunn av at svært få kunder benytter standarden.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer