Ugreie hormoner

Publisert
Sist oppdatert

Ugreie hormoner
Jeg er plaget av irritasjon og sinne. En prøve viser at jeg har lave verdier av flere hormoner, hva kan jeg gjøre med dette? Esben Esther svarer:

Hei!!

Jeg er ei dame på 30 år. Spesielt det siste året har jeg vært plaget av mye irritasjon og sinne. Dette går dessverre ut over min mann og våre to barn. Problemet har vært så stort at jeg gikk til legen og fikk tatt en hormonprøve. Prøveresultatet viser lave verdier for FSH, LH og østradiol. Disse fremmedordene kan jeg ikke forstå noe av... Hva betyr dette? Og hvilken innvirkning har dette på humøret? Og på sex-lysten?

Da prøven ble tatt gikk jeg på p-piller. Jeg sluttet da med disse, og skal ta ny prøve om to måneder. Problemer spesielt det siste året har også vært mye plager med svettelukt, jeg blir fort kald/frossen, og litt nedstemt .

Håper på svar!!
Vennlig hilsen fra
Randi

Kjære Randi.
Det er høyst sannsynlig at p-pillene har ansvaret for de prøvesvarene du har fått. P-piller forandrer kroppen på den måten at det ikke blir eggløsning. Eggstokkene som produserer det kvinnelig kjønnshormonet østradiol og som også er kjertlene hvor eggene produseres og hypofysen, påvirkes av p-piller. Hypofysen som på sett og vis styrer det hele blant annet gjennom stoffene FSH og LH påvirkes også.

Det er lurt å gjøre som du har gjort: å ta bort alt utenfra som kan påvirke deg. Dersom du ikke kommer til å føle deg bedre, og stadig lukter svette, vil jeg anbefale at du også måler testosteron og noe som heter SHBG. I tillegg er det alltid en god idé å ta en fullstendig kroppsundersøkelse hos legen.

Dersom alle hormoner er normale, og ingen ting galt blir påvist ved kroppen din, kan det være grunn til å tenke over om du lever slik du helst vil, sammen med mennesker som er slik du synes om, som ser deg og tar hensyn til deg, samtidig som de også kan utfordre deg og stimulere deg.

Noen ganger er irritasjonen og sinnet venner som vil fortelle deg at livet godt kunne være bedre.

Hilsen
Esben Esther

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer