Ukas dummeste spørsmål

NETTHANDEL: Skal du kjøpe PC fra dell, må du først svare på fire spørsmål. Det siste spørsmålet lyder: ’Skal produktet brukes i forbindelse med masse-ødeleggelsesvåpen?’ Svarer du ja, blir kjøpet avvist.

Publisert
Sist oppdatert

Amerikanske Dell kan skilte med mange lekre datamaskiner, men når du bestiller fra nettbutikken må du passe på å holde tunga rett i munnen. Før bestillingen går igjennom må du nemlig svare på fire spørsmål.

De tre første spørsmålene har vi ikke store problemer med.

Men så kommer gullegget i spørsmål fire:4. Skal produktet/produktene brukes i forbindelse med masseødeleggelsesvåpen, dvs. kjernefysiske formål, rakettvåpenteknologi eller kjemiske/biologiske våpenformål?Vi måtte faktisk lese det to ganger før vi innså at vi hadde lest riktig.

Hvorfor?

Også i Danmark har Dell samme praksis, og det danske forbrugerrådet ringte til Dells marketing manager for å undersøke saken. Det følgende er et utdrag fra dette intervjuet:

- Vi er nødt til å stille disse spørsmålene, bekrefter Peter Larsson fra Dell Danmark. Den amerikanske eksport-lovgivningen gjør faktisk at vi som alle andre amerikanske selskaper er forpliktet til det. Så kan man synes hva man vil om den amerikanske eksportlovgivningen.

Men, hva bruker dere svarene til?

- Ikke til noe. Hva folk svarer forholder ikke vi oss til, vi er bare nødt til å stille spørsmålene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer