Aldersgrenser på utested

Ulovlig med 23- og 25-års aldersgrense?

Aldersgrenser utover det som står i alkoholloven, er diskriminerende uten saklig grunn.

ALDERSGRENSER PÅ UTESTED? å ha aldersgrenser som ikke følger alkoholloven er i utgangspunktet ikke tillatt, ifølge Likestillings- og diskrimineringsombudet. Foto: NTB Scanpix
ALDERSGRENSER PÅ UTESTED? å ha aldersgrenser som ikke følger alkoholloven er i utgangspunktet ikke tillatt, ifølge Likestillings- og diskrimineringsombudet. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da likestillings- og diskrimineringsloven ble endret fra og med 1. januar 2018, ble også aldersdiskriminering tatt inn i loven.

Det innebærer at man ikke kan diskriminere på grunn av alder - noe som blant annet gjør at flere av aldersgrensene som man gjerne opererer med i utelivet, ikke nødvendigvis er lovlige.

Må følge grensene for alkoholservering

I mai i år behandlet Diskrimineringsnemnda en sak hvor det blir slått fast at en kvinne som ikke slapp inn på et utested fordi det var satt en øvre aldersgrense på 35 år, ble diskriminert.

Både i vedtaket til Diskrimineringsnemnda, og når Dinside tar kontakt med Likestillings- og diskrimineringsombudet, vises det til departementets forarbeid til den nye loven, hvor de slår fast følgende:

«Øvre og nedre aldersgrenser for å komme inn på utesteder vil som utgangspunkt anses som ulovlig forskjellsbehandling etter det foreslåtte aldersdiskrimineringsforbudet, med mindre aldersgrensen har grunnlag i grensene for alkoholservering».

Som kjent er grensen for alkoholservering av brennevin, 20 år i Norge.

- Dette betyr, slik vi ser det, at det er vanskelig å se noen saklige formål for å forskjellsbehandle på grunn av alder, bortsett fra alkoholgrensene, sier assisterende ombud May Schwartz.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer