Ulovlig medisinsalg på nettet

Nordmenn som vil bli tynnere handler slankepillen Lepigen ulovlig på nettet. I Sverige er dødsfallet til en kvinne satt i sammenheng med bruk av pillen, og tre nettsteder som selger den er under etterforskning.

Publisert
Sist oppdatert

Salget av legemidler over internett er en bransje i voldsom vekst. Noen få tastetrykk unna finner du utallige nettsteder som selger reseptbelagte medisiner. I juni døde den svenske trebarnsmoren Maje Deiroff etter at hun brukte slankepillen Lepigen, og svenske helsemyndigheter undersøker dødsfallet nærmere. Tre nettsteder som selger pillen er nå under etterforskning av myndighetene.

Et av nettapotekene nordmenn benytter seg av er svenske EU-Apoteket, som spesialiserer seg på "livsstilsmedisin" som potensmidler, piller mot håravfall, lykkepiller og slankepiller.

- Ikke farligSlankemidelet Lepigen er til salgs på EU-Apoteket, og den er en av flere liknende medikamenter som er forbudt over store deler av verden. I USA er alle slike produkter totalforbudt.

- Jeg vil ikke kalle medikamentet farlig, men brukeren må ha en helse som tillater bruken og følge anbefalte doseringer. Og vi har flere dommer i Sverige som fastslår at bruken av medikamentet er lovlig, sier markedssjef Marcus Martinsson i EU-Apoteket til Mozon.

Hundrevis av nordmenn får resept på pillene av en internett-lege de ikke har møtt, og får pillene i posten etter syv til ti dager.For å bestille må man svare på en håndfull ja- og nei-spørsmål. Da sendes informasjonen til en lege i Hellas eller Spania som skriver ut en resept, uten noen nærmere undersøkelse. Så sendes medisinen i posten til kunden. Selskapet annonserer ikke i Norge, men mange nordmenn har oppdaget selskapet og er blitt faste kunder.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer