Ulovlig mobiltilbud til barn

Forbrukerrådet vil stanse mobiloperatøren Mobyson, som tilbyr mobiltjenester til barn helt ned i 12-årsalderen uten foreldrenes samtykke. - Dette er helt klart i strid med norsk lov, sier Espen Slettmyr, rådgiver i Forbrukerrådet.

Publisert
Sist oppdatert

Absolutt alle får

Hos Mobyson er alle velkomne som kunder. Vi gjør ingen kredittvurdering og du trenger ikke være fyllt 18 år; det er ingen bindingstid eller betingelser med liten skrift; kort og godt bare lave priser.

Det er blant annet dette utsagnet, hentet fra Mobysons nettsider, som har fått hårene til å reise seg i nakken hos Forbrukerombudet. Selskapet lanserte 10. juni et mobilabonnement som tilbys barn helt ned til 12 år, og ifølge Espen Slettmyr, rådgiver i Forbrukerombudet, strider dette klart og tydelig med norsk lov. Forbrukerombudet har derfor kalt inn Mobyson til et møte for å diskutere saken mandag 21. juni.

Hvor gammel må man være for å få mobiltelefon?- Det er viktig å skille mellom å kjøpe mobiltelefon og tegne eget abonnement på den ene siden - og det å få en mobiltelefon til rådighet, sier Slettmyr.

Han viser til markedsføringsloven (§§1 første ledd og 9a - for interesserte) sammenholdt med vergemålsloven (§2 jamfør §1). - Når man er 15 kan man inngå enkelte avtaler om man har penger til rådighet. Man kan kjøpe småting i butikken - men egentlig ikke lov til å kjøpe større ting og inngå store avtaler. Her er det viktig å bruke skjønn. Men man har for eksempel ikke lov til å inngå avtaler der man får kreditt, eller tilsendt faktura, før man er 18.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer