Det hevdes at britiske foreldre reiser til utenlandske fertilitetsklinikker hvor de kan velge hvilket kjønn barnet deres skal ha. Men nå advares foreldrene mot at denne praksisen, som er forbudt i Storbritannia, også ofte er forbudt i andre land. Dette skriver den britiske avisen Daily Mail.
Anklagene blir stilt etter at en BBC-reporter avslører at representanter fra an tyrkisk fertilitetsklinikk garanterer at barnets kjønn vil være som valgt av foreldrene, dersom graviditeten kommer i stand etter behandling ved deres klinikk. Disse avsløringene er gjort med skjult kamera, ved at BBC-reporter Colette McBeth utga seg for å være en mor med to sønner som ønsket seg en datter, og saken har skapt stor oppstandelse i Storbritannia. Kjønnsseleksjon er forbudt også i Tyrkia.
Desperado ville vite fosterets kjønn - pistoltruet legen
Under etterforskning
Avsløringene fra BBC-programmet har ført til at tyrkiske helsemyndigheter nå undersøker hvorvidt disse påstandene medfører riktighet, for kjønnsseleksjon er forbudt ved lov også i Tyrkia. Det var representanter fra Jinmed Center i Tyrkia som kom med denne lovnaden overfor den britiske reporteren - hvis yrkesokkupasjon ikke var kjent for de tyrkiske fertilitetslegene. Representantene fra den tyrkiske fertilitetsklinikken kom til London for å finne mulige kunder - altså par som ønsket seg barn.
Også i Norge er kjønnsseleksjon på bakgrunn av sosiale ønsker ulovlig.
Blodprøve kan avsløre fosterets kjønn

Imot kjønnsseleksjon
En kjønnsseleksjonsmetode kalt preimplantasjons-diagnostikk (PGD) har vært mulig i mer enn et tiår, men er mest brukt av foreldre som står i fare for å få barn med spesielle kjønnsrelaterte genetiske sykdommer. Legen kan da teste embryoene for å se om de har sykdomsgenet, før det blir satt inn i kvinnens livmor. Men det har også vært klart at metoden enkelt kan brukes til kjønnsseleksjon, da det er enkelt å se hvorvidt embryoet er mann eller kvinne.
Britiske fertilitetsleger uttaler ifølge Daily Mail at de ofte får spørsmål fra pasienter hvorvidt de kan bruke denne metoden til å velge kjønnet på embryoet, men legene er imot kjønnsvalg på bakgrunn av sosiale forhold.
Trakk løftene
BBC-reporter Colette McBeth fikk tilbud av Jinmed Centers representanter, om å få utført kjønnsseleksjonsinngrepet i Tyrkia. De tyrkiske fertilitetslegene fortalte BBC-reporteren at tre embryoer ville bli brukt, på tross av risikoen for flerfødsler. I ettertid benekter Jinmed Center at de tilbyr kjønnsseleksjon, og hevder at de alltid advarer pasienter mot risikoen ved flerbarnsgraviditeter.
Ifølge en artikkel fra Associated Press i 2006, tilbød halvparten av av fertilitetsklinikkene i USA, at foreldrene kunne velge barnets kjønn. Kjønnsseleksjon er også tillatt i andre land, som Russland, Danmark og Spania.