Ulovlig praksis avslørt

Velger kjønn på fertilitetsklinikk

Gutt eller jente? Britisk reporter avslører ulovlig kjønnsseleksjon i Tyrkia. Foto: Colourbox
Gutt eller jente? Britisk reporter avslører ulovlig kjønnsseleksjon i Tyrkia. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det hevdes at britiske foreldre reiser til utenlandske fertilitetsklinikker hvor de kan velge hvilket kjønn barnet deres skal ha. Men nå advares foreldrene mot at denne praksisen, som er forbudt i Storbritannia, også ofte er forbudt i andre land. Dette skriver den britiske avisen Daily Mail.

Anklagene blir stilt etter at en BBC-reporter avslører at representanter fra an tyrkisk fertilitetsklinikk garanterer at barnets kjønn vil være som valgt av foreldrene, dersom graviditeten kommer i stand etter behandling ved deres klinikk. Disse avsløringene er gjort med skjult kamera, ved at BBC-reporter Colette McBeth utga seg for å være en mor med to sønner som ønsket seg en datter, og saken har skapt stor oppstandelse i Storbritannia. Kjønnsseleksjon er forbudt også i Tyrkia.

Desperado ville vite fosterets kjønn - pistoltruet legen

Din mening

Hva synes du om kjønnsseleksjon? (Avsluttet)
Det er forkastelig(52%) 152
Det er flott, skulle vært lov i Norge også(36%) 106
Vet ikke(12%) 34
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Under etterforskning

Avsløringene fra BBC-programmet har ført til at tyrkiske helsemyndigheter nå undersøker hvorvidt disse påstandene medfører riktighet, for kjønnsseleksjon er forbudt ved lov også i Tyrkia. Det var representanter fra Jinmed Center i Tyrkia som kom med denne lovnaden overfor den britiske reporteren - hvis yrkesokkupasjon ikke var kjent for de tyrkiske fertilitetslegene. Representantene fra den tyrkiske fertilitetsklinikken kom til London for å finne mulige kunder - altså par som ønsket seg barn.

Også i Norge er kjønnsseleksjon på bakgrunn av sosiale ønsker ulovlig.

Blodprøve kan avsløre fosterets kjønn

Vil ha barnets kjønn i sin hule hånd. Foto: Bill Davenport
Vil ha barnets kjønn i sin hule hånd. Foto: Bill Davenport Vis mer


Imot kjønnsseleksjon

En kjønnsseleksjonsmetode kalt preimplantasjons-diagnostikk (PGD) har vært mulig i mer enn et tiår, men er mest brukt av foreldre som står i fare for å få barn med spesielle kjønnsrelaterte genetiske sykdommer. Legen kan da teste embryoene for å se om de har sykdomsgenet, før det blir satt inn i kvinnens livmor. Men det har også vært klart at metoden enkelt kan brukes til kjønnsseleksjon, da det er enkelt å se hvorvidt embryoet er mann eller kvinne.

Britiske fertilitetsleger uttaler ifølge Daily Mail at de ofte får spørsmål fra pasienter hvorvidt de kan bruke denne metoden til å velge kjønnet på embryoet, men legene er imot kjønnsvalg på bakgrunn av sosiale forhold.

Trakk løftene

BBC-reporter Colette McBeth fikk tilbud av Jinmed Centers representanter, om å få utført kjønnsseleksjonsinngrepet i Tyrkia. De tyrkiske fertilitetslegene fortalte BBC-reporteren at tre embryoer ville bli brukt, på tross av risikoen for flerfødsler. I ettertid benekter Jinmed Center at de tilbyr kjønnsseleksjon, og hevder at de alltid advarer pasienter mot risikoen ved flerbarnsgraviditeter.

Ifølge en artikkel fra Associated Press i 2006, tilbød halvparten av av fertilitetsklinikkene i USA, at foreldrene kunne velge barnets kjønn. Kjønnsseleksjon er også tillatt i andre land, som Russland, Danmark og Spania.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer