Ulovlig registrering av forenklede forelegg

Statens Innkrevingssentral innrømmer at opplysninger om forenklede forelegg tilbake til 1995 - data som ifølge reglene skulle vært slettet - fremdeles befinner seg i ett eller flere registre. DinSide kan også avsløre en tvilsom kobling av SIs innkrevingsregister og politiets bøteregister. - Denne koblingen er det ikke lovhjemmel for, sier Datatilsynet og ber nå SI om en redegjørelse. Hvert år skriver politiet ut omlag 150.000 forenklede forelegg.

Publisert

Datatilsynet sender denne uken brev til Statens Innkrevingssentral der det bes om redegjørelse for rutinene for dataregistrering i SIs system for innkreving av bøter og i politiets sentrale bøteregister.

Daglig leder ved SI, Per Waage, bekreftet tirsdag overfor DinSide at data registreres parallelt i SIs innkrevingssystem og i politiets sentrale bøteregister. Hvert år skriver politiet ut omlag 150.000 forenklede forelegg.

- Denne koblingen er det ikke lovhjemmel for, sier informasjonssjef Hege Njaa i Datatilsynet

Skal slettes inne tre uker

Hun reagerer i tillegg sterkt på at opplysninger om forenklede forelegg utskrevet så langt tilbake som 1995 er å finne i registrene.

- Opplysninger om forenklede forelegg skal slettes innen tre uker etter at de er betalt. Dersom det er tilfelle at slike gamle data finnes i SIs innkrevingssystem så er dette brudd på konsesjonsvilkårene og muligens også brudd på lov om personregistre, sier Njaa til DinSide.

Hun presiserer at opplysninger om forenklede forelegg kan oppbevares i et manuelt fjernarkiv i 10 år - men her bare til bruk for riksrevisjonen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer