Ulovlige sperringer

Grunneier har plikt til å respektere allmennhetens ferdselsrett, det er det dessverre ikke alle som gjør.

Publisert
Sist oppdatert

Sperringer. Grunneier kan ikke vanskeliggjøre lovlig ferdsel, med mindre det tjener berettigede interesser og ikke er til utilbørlig fortrengsel for ferdselen.

En eier som mener at ferdselen fra turgåere og badegjester er til belastning, kan altså ikke ta seg selv til rette med sperringer.

Alle sperringer krever offentlig tillatelse, og det hjelper ikke om skiltet eller gjerdet har stått der i lang tid, det blir nemlig ikke noe mer lovlig av den grunn.

Det vanligste trikset er å sette opp ulovlige gjerder, men også oppdyrking som kun har til formål å hindre ferdsel, eller utsetting av farlig hund i bånd kan være ulovlig. Også utsetting av båt med bøye, samt plassering av flaggstang for å holde folk unna er ulovlig, dersom det ikke er gitt tillatelse. Skilt. Det er ikke tillatt å sette opp skilt eller på annen måte kunngjøre forbud mot lovlig ferdsel eller bading. Her syndes det dessverre ofte. Store skilt og svaberg malt med "adgang forbudt", finnes dessverre på alt for mange steder.

Hva kan grunneier gjøre?

Dersom grunneieren har satt opp en hindring som tjener hans berettigede interesser, vil skiltet eller sperringen normalt godtas dersom den ikke åpenbart går lenger enn nødvendig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer