Ultralyd mot kreft

Lydbølger kan bli det neste våpenet mot kreftsvulster. Med ultralyd kan legene drepe celler med millimeterpresisjon uten å etterlate et eneste arr.

Publisert
Sist oppdatert

Den nye bruken av ultralyd beskrives som bruk av en usynlig skalpell. Moderne teknologi kan konsentrere lydbølgene slik at kirurgen kan drepe kreftsvulsten uten å skade vevet rundt.

Behandlingen beskrives som presis, smertefri og ser ut til å være uten merkbare bivirkninger.

Dreper med varme
- På samme måte som et forstørrelsesglass kan samle solstrålene og skape ild kan ultralyd fokuseres til en temperatur hvor vi tar livet av celler. Slik forklarer professor Gail ter Haar ved sykehuset Royal Marsden i London den nye teknologien til avisen The Guardian.

Cellene som utsettes for intens ultralyd dør på grunn av at temperaturen øker. En rask økning til over 60 grader celcius for mer enn et sekund vil ta livet av en celle øyeblikkelig.

Prøver behandlingen
Den nye behandlingsformen er fortsatt under utprøving. Ved Royal Marsden har 76 pasienter så langt fått behandling med ultralyd uten noen form for bedøvelse. Ved sykehuset i Oxford benytter man en annen teknikk som krever at pasienten bedøves. Der har 20 pasienter fått prøvebehandling med utstyr som er kjøpt inn fra Kina

For det er først og fremst i Østen behandling av kreft med ultralyd har blitt populært. I Kina finnes det i dag over 20 klinikker som har behandlet over 3000 pasienter med lydbølgene. Til tross for dette er det fortsatt behov for mer forskning på området før behandlingen kan brukes i større skala.

Sikkerhet først
- Resultatene fra Kina er virkelig imponerende. Men vi er ikke sikre på hvor stor del av resultatene som skyldes ultralyd og hva som skyldes den andre behandlingen som pasientene får ved siden av, sier Gail ter Haar.

Forsøkene i England har så langt vært svært forsiktige på grunn av at man vet lite om sikkerheten ved slik behandling. Forskerne venter nå på større undersøkelser som kan gi sikre svar på om dette virkelig er fremtidens verktøy i behandlingen av kreft.

Mozon 18.02.2004

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer