Ultralyd mot kreft

Lydbølger kan bli det neste våpenet mot kreftsvulster. Med ultralyd kan legene drepe celler med millimeterpresisjon uten å etterlate et eneste arr.

Publisert
Sist oppdatert

Den nye bruken av ultralyd beskrives som bruk av en usynlig skalpell. Moderne teknologi kan konsentrere lydbølgene slik at kirurgen kan drepe kreftsvulsten uten å skade vevet rundt.

Behandlingen beskrives som presis, smertefri og ser ut til å være uten merkbare bivirkninger.

Dreper med varme- På samme måte som et forstørrelsesglass kan samle solstrålene og skape ild kan ultralyd fokuseres til en temperatur hvor vi tar livet av celler. Slik forklarer professor Gail ter Haar ved sykehuset Royal Marsden i London den nye teknologien til avisen The Guardian.

Cellene som utsettes for intens ultralyd dør på grunn av at temperaturen øker. En rask økning til over 60 grader celcius for mer enn et sekund vil ta livet av en celle øyeblikkelig.

Prøver behandlingenDen nye behandlingsformen er fortsatt under utprøving. Ved Royal Marsden har 76 pasienter så langt fått behandling med ultralyd uten noen form for bedøvelse. Ved sykehuset i Oxford benytter man en annen teknikk som krever at pasienten bedøves. Der har 20 pasienter fått prøvebehandling med utstyr som er kjøpt inn fra Kina

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer