Ultralyd skader ikke barnet

Flere ultralydundersøkelser under graviditeten skader ikke barnet eller hemmer utviklingen de første leveårene, viser australsk forskning.

Publisert
Sist oppdatert

Ultralydundersøkelse er rutine i svangerskapet for å vurdere fosterets størrelse, vekst og helse.

Tidligere undersøkelser har antydet at flere undersøkelsen kan øke sjansene for at barnet blir høyrehendt og påvirke fosterets vekst, men professor John Newnham fra King Edward Memorial Hospital in Subiaco iAustralia sier ifølge Reuters at barna vokser og utvikler seg normalt.

- Flere ultralydundersøkelsr fra 18 uker ut i svangerskapet og senere kan se ut til å ha en liten effekt på fosterets vekst, men etter fødselen vokser og utvikler de seg helt likt som barn som bare er blitt ultralydundersøkt én gang, sier han til det medisinske tidsskriftet The Lancet.

Newnham og hans kolleger studerte utviklingen av 2.700 barn. Halvparten hadde blitt utsatt for flere ultralydundersøkelser før fødselen.

Forskerne undersøkte vekst og utvikling frem til barna ble åtte år gamle. Etter et år hadde gruppene vokst like mye. På slutten av studien fant ikke forskerne noen forskjell mellom barnas språkferdigheter, oppførsel eller i neurologiske tester.

- Resultatene bekrefter at flere ultralydundersøkelser ikke fører til mindre kroppsstørrelse i barndommen, sier Newnham.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer