Ulykke uten forsikring:

Ulykke uten forsikring kan gi deg millionkrav

En ulykke forårsaket med et kjøretøy uten forsikring, kan gi erstatningsbeløp på mange millioner ved personskade - også hvis du ikke selv sitter bak rattet.

INGEN FORSIKRING?: Trafikkforsikringsforeningen (TFF) tar regningen i første omgang. Men så må du betale selv - og den kan bli dyrt. Foto: NTB Scanpix
INGEN FORSIKRING?: Trafikkforsikringsforeningen (TFF) tar regningen i første omgang. Men så må du betale selv - og den kan bli dyrt. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tidligere denne måneden kunne Finans Norge varsle om at 45.500 norske kjøretøy mangler lovpålagt forsikring.

Kjører man med en uforsikret bil og forårsaker personskader, kan det i verste fall koste mange millioner - som sjåføren selv må ta regningen for.

Slik dekkes skader av kjøretøy uten forsikring

I Norge er det lovpliktig at alle registrerte kjøretøy har ansvarsforsikring, og det er eieren av kjøretøyet som er ansvarlig for at kjøretøyet er forsikret, forklarer Roger Stenseth, direktør i Trafikkforsikringsforeningen.

- Likevel skjer det skader der kjøretøyet er enten uforsikret eller ukjent. For å beskytte de som utsettes for slik skade, er det lovbestemt at alle forsikringsselskap som tilbyr trafikkforsikring i Norge i fellesskap skal dekke skader som gjøres av uforsikrede og ukjente kjøretøy, forklarer Stenseth.

Det er her Trafikkforsikringsforeningen (TFF) kommer inn i bildet.

- TFF administrer denne fellesskapsordningen og bærer kostnadene i første omgang.

Deretter blir den uforsikrede kjøretøyeieren avkrevd hele erstatningsbeløpet som TFF utbetaler.

- Kjører man på noe eller noen, vil det fort bli snakk om flere millioner kroner i erstatning, sier Stenseth.

4 millioners krav etter personskade

Han viser til en fersk dom fra EU-domstolen, der en portugisisk kvinne lot bilen stå parkert i hagen - uforsikret. Sønnen tok i bruk bilen uten å spørre moren, og omkom sammen med to andre passasjerer som satt på i bilen.

Siden det var kvinnens ansvar å ha ansvarsforsikring på bilen, er hun nå dømt til å betale erstatning for forsikringsutbetalingene til de to omkomne på i underkant av 4,2 millioner kroner - selv om kvinnen selv altså ikke satt bak rattet.

Roger Stenseth påpeker at tilsvarende vil kunne skje i Norge, ettersom det er lovpålagt med ansvarsforsikring.

Eksempler fra Norge er blant annet en dom i Frostating lagmannsrett fra 2010, hvor en sjåfør kjørte ned en fotgjenger som omkom umiddelbart i et uregistrert og mangelfullt kjøretøy. Sjåføren måtte i tillegg til fengselsstraff betale oppreisning til etterlatte og foreldre på 500.000 kroner, og ansvar overfor TFF på rundt 1,5 millioner.

- I en annen sak meldt til TFF i 2015, men som ennå ikke er oppgjort, er det anslått at erstatningsutbetalingen vil komme på 2,6 millioner kroner, sier Stenseth.

Kan føre til store skader

Forbrukerrådets fungerende direktør, Pia C. Høst, sier til Dinside at de hittil i år har fått 158 spørsmål om skade i forbindelse med transport.

- Eier du en bil så skal den være ansvarsforsikret så lenge den har skilt. Forsikringen følger bilen og ikke føreren, men har du lånt ut bilen til noen som har kjørt uansvarlig så vil du kunne gå til erstatningssak mot han eller henne, sier Høst.

Hun påpeker viktigheten av å alltid kjøre med forsikring - fordi man ikke vet når uhellet er ute.

- Har du en bil du ikke bruker så selg den videre, eller få den skrotet. Hvis ikke er du fortsatt forpliktet til å ha skadeforsikring etter loven og du vil være ansvarlig for uhell som skjer med bilen, sier Høst.

Også NAF understreker risikoen man tar ved å kjøre med et uforsikret kjøretøy, noe de jevnlig informerer om både til sine medlemmer og andre sjåfører.

- Man tar en kjemperisiko ved å kjøre med uforsikret kjøretøy – nettopp fordi man risikerer å betale erstatningen selv. Kostnadene kan bli svært høye, særlig ved personskade, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Slik er TFF finansiert

Fram til 1. mars i år var TFF finansiert av forsikringsselskapene.

- Forsikringsselskapene på sin side fikk dekket disse kostnadene via forsikringsinnbetalingene fra sine kunder, sier Stenseth.

Altså fra forsikringsinnbetalingene du og jeg betaler inn.

1. mars i år ble det innført en ny gebyrordning, hvor eiere av uforsikrede kjøretøy betaler et straffegebyr for hver dag kjøretøyet er uforsikret. Dagsgebyret for personbiler er på 150 kroner og blir innkrevd av Kredinor.

- Fra 1. mars vil kostnader som TFF påføres når ukjente eller uforsikrede kjøretøy har gjort skade, så langt det er mulig dekkes av innbetalt gebyr, sier Stenseth.

- Hvor mye er det budsjettert at dere skal få inn fra disse gebyrene i 2018?

- De siste regnskapstallene viser gebyrinntekter på kr 79,5 millioner, uttalte Stenseth i midten av september.

Må dekke inn for flere skader

Historisk sett har det kostet TFF 150 millioner årlig å dekke opp for de nevnte ulykkene, men Stenseth sier til Dinside at det er høyst usikkert hva kostnadene blir inneværende år.

- En lovendring fra nyttår gir TFF ansvaret for uforsikrede skader allerede fra første dag, forteller han.

Før nyttår hadde forsikringsselskapene selv ansvaret for uforsikrede i to måneder etter at selskapet sa opp forsikringen.

- TFF har som følge av dette en fordobling i antall skader sammenliknet med tidligere år. Derfor er det svært vanskelig å si noe om hva dette vil koste framover, sier Stenseth.

Levér inn skiltene eller selg kjøretøyet

Gebyrordningen som ble innført 1. mars ser så langt ut til å ha hatt den effekten myndighetene håpet på - nemlig å motivere uforsikrede til å kjøpe forsikring.

Antall uforsikrede er nemlig mer enn halvert siden nyttår.

- Det er gledelig, men likevel vil vi sterkt oppfordre de rundt 45.000 gjenstående til enten umiddelbart å forsikre seg eller å levere inn skiltene. Konsekvensen ved å kjøre uten forsikring vil kunne være fatal, sier Stenseth, og viser blant annet til eksemplene over hvor bileierne ender opp med millionkrav.

Er du usikker på om kjøretøyet ditt er forsikringspliktig eller om det er forsikret riktig, kan du logge inn med BankID og sjekke på TFFs nettsider.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer