Umulig å refinansiere billånet

Hvorfor er det så utrolig vanskelig å refinansiere et billån?

Publisert
Sist oppdatert

Har du oppdaget at banken eller finansinstitusjonen din tar en skyhøy rente på billånet ditt? Og har du funnet en bank med mye bedre betingelser? Glem det!

Det er nemlig nesten umulig å få refinansiert billånet - altså å få flyttet billånet fra en finansinstitusjon til en annen.

Sjekk billånsrentene

Dyrt - og vanskelig

Det er vanskelig, eller nesten umulig, å flytte et billån. Illustrasjonsbilde: Per Ervland.
Det er vanskelig, eller nesten umulig, å flytte et billån. Illustrasjonsbilde: Per Ervland. Vis mer

- Et billån der du har sikkerhet med pant i bilen er veldig krunglete å flytte, fordi det innebærer at det skal flyttes et dokument fra en bank til en annen bank.
Og i tillegg skal det tinglyses i Brønnøysundregisteret. Det er ikke umulig, men bransjen gjør dette i svært liten grad, fordi det er veldig dyrt, sier Trond Nyhus, direktør for marketing i Santander Consumer Bank (som eier merkenavnet Elcon).

Han vurderer at det totalt vil koste rundt 2.000-3.000 kroner å flytte en billån med pant i bilen.

Sjekk hva bilen din er verdt

- Og det er altså veldig vanskelig å få det til å svare seg, sier han.

Men er det ikke veldig negativt for forbrukeren, at det er så vanskelig å flytte et billån?

- Jo, jeg skjønner godt det. Men det er altså en innarbeidet rutine i bransjen å refinansiere boliglån, men det samme gjelder altså ikke for billån, avslutter Nyhus.

DinSides bilimport-kalkulator

Statens skyld

- Grunnen til at det er vanskelig å refinansiere et billån med pant i bilen, er at det kun er når du kjøper bilen, at du kan ta pant i bilen, sier viseadministrerende direktør i DnBNOR Finans, Morten Gullhaug.

- Nye långivere kan ikke ta et nytt pant i bilen, og derfor må pantet overføres fra den tidligere finansinstitusjonen. Det er komplisert å gjøre det. Vi har gjort det før, men det var da overføring av pant for flere på én gang, sier Gullhaug.

- Hvem er det som hindrer at dette kan gå glattere?

- Nei, det er på grunn av lovgivningen i Norge. Det er myndighetene som regulerer dette, avslutter han.

Forunderlig

Forbrukerrådet stiller seg uforstående til at det skal være vanskeligere å refinansiere et billån enn et boliglån.

- Godt nok vil kostnadene knyttet til etableringsgebyrer og termingebyrer fordeles over en lenger periode på et boliglån, enn på et billån. Og dermed vil kostnaden bli mye større for billånet, sier Lasse Billington, underdirektør i Forbrukerrådet, og legger til:

- Men det høres forunderlig ut at det skulle være umulig eller vanskelig å refinansiere et billån. Det må så være fordi at de har en annen prosedyre for det, avslutter Billington.

Test deg selv: Klarer du førerprøven?

En mulig løsning er selvsagt også å få billånet lagt inn under boliglånet, noe som ofte vil svare seg da renten på boliglån er lavere enn på billån. Dette er imidlertid en fattig trøst for de som ikke har et boliglån, men kun et billån.

Moralen er altså å sjekke billånsrentene godt og grundig før du velger lån. Fordi det er vanskelig å slippe av med det dyre billånet etterpå...

Les også: Få billig lån til miljøbilen

Les mer om lån:


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer