Undersøk brystene hjemme

I går ble det kjent at den 37 år gamle popstjernen Kylie Minogue er rammet av brystkreft. Kreften ble oppdaget tidlig og legene sier hun har 90 prosents sjanse for å bli frisk. For å oppdage brystkreft tidlig bør du undersøke selv med jevne mellomrom. Her lærer du hvordan.

Publisert
Sist oppdatert

Hvis du skriver ut denne artikkelen og følger oppskriften jevnlig, vil det være stor mulighet for at du oppdager eventuelle forandringer i brystene på et tidlig tidspunkt. Dette kan ha stor betydning for utfallet av behandlingen ved eventuelle kreftforandringer i brystene.

Hva skal jeg se etter når jeg undersøker brystene mine? Når du kjenner på brystene, finner du småknudret vev, og kanskje større og mindre kuler. Disse er melkekjertler, arr etter tidligere brystbetennelser o.l. Det kan være vanskelig for en lege å kjenne om disse småkulene er tidlig kreft eller ikke. Derfor er det viktig at du selv gjør deg kjent med brystene dine, slik at du kan oppdage om det skulle dukke opp noe nytt.

Viktige forandringer kan være: - En ny kul i brystet (som kan være smertefull eller øm)- Merkbar endring i brystets form eller tyngde- Det ene brystet blir lavere enn det andre (sammenlignet med tidligere)- Forandringer i huden på brystet eller brystvorten, for eksempel sår- Unormalt innhold kommer ut av brystvorten, for eksempel blodtilblandet

Hvor ofte bør jeg undersøke brystene mine?Det er ikke meningen å gjøre denne undersøkelsen til et stress. Et par ganger i halvåret skulle være nok hvis du da gjør det grundig.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.