Undersøk brystene selv

For å oppdage brystkreft tidlig bør du undersøke selv med jevne mellomrom. Her lærer du hvordan.

Publisert
Sist oppdatert

Undersøk brystene selv
Den sikreste måten å oppdage brystkreft tidlig på, er å selv undersøke brystene med jevne mellomrom. Her lærer du hvordan.

Hvis du skriver ut denne artikkelen og følger oppskriften jevnlig, vil det være stor mulighet for at du oppdager eventuelle forandringer i brystene på et tidlig tidspunkt. Dette kan ha stor betydning for utfallet av behandlingen ved eventuelle kreftforandringer i brystene.

Hva skal jeg se etter når jeg undersøker brystene mine?

Når du kjenner på brystene, finner du småknudret vev, og kanskje større og mindre kuler. Disse er melkekjertler, arr etter tidligere brystbetennelser o.l. Det kan være vanskelig for en lege å kjenne om disse småkulene er tidlig kreft eller ikke. Derfor er det viktig at du selv gjør deg kjent med brystene dine, slik at du kan oppdage om det skulle dukke opp noe nytt.

Viktige forandringer kan være:
- En ny kul i brystet (som kan være smertefull eller øm)
- Merkbar endring i brystets form eller tyngde
- Det ene brystet blir lavere enn det andre (sammenlignet med tidligere)
- Forandringer i huden på brystet eller brystvorten, for eksempel sår
- Unormalt innhold kommer ut av brystvorten, for eksempel blodtilblandet

Hvor ofte bør jeg undersøke brystene mine?
Det er ikke meningen å gjøre denne undersøkelsen til et stress. Et par ganger i halvåret skulle være nok hvis du da gjør det grundig.

Slik undersøker du brystene dine
1. Start med å stå foran et speil. Se på brystene dine med armene hengende ned langs siden, med armene løftet bak hodet og med armene støttet på hoftekammen samtidig med at du strammer brystmusklene.

2. Legg deg så ned med en liten pute under venstre skulder. Legg venstre arm bak hodet og kjenn på brystet med høyre hånd. Begynn i brystets ytre avgrensning, og gå innover på brystet i sirkler slik at du til slutt ender opp på brystvorten. Til slutt klemmer du lett på området omkring brystvorten, og ser om det kommer noe ut av den. Gjennomfør undersøkelse av høyre bryst på samme måte, med puten under høyre skulder og høyre hånd bak hodet.

3. Du kan gjerne undersøke brystene på når du står i dusjen, da såpe på huden gjør at fingrene glir lett over brystet.

4. Undersøkelsen avsluttes med at du kjenner etter kuler i armhulen og på oversiden av kragebeinet.

Hva er mammografi?
I tillegg kan legen undersøke brystene dine, og du kan få tatt mammografibilder. Mammografi er i dag en av de mest effektive måtene å oppdage forandringer i brystene på. Selve mammografien innebærer at det tas røntgenbilder av brystene, og strålingsmengden er svært liten. Hvis slike undersøkelser gjennomføres, vil det være god mulighet for at eventuelle forandringer i brystene finnes på et tidlig tidspunkt.

Det anbefales nå at alle kvinner fra 50 års alder får undersøkt brystene ved mammografi hvert annet år.

Kilde: Norsk Elektronisk Legehåndbok

Nå har du lest saken, men hva synes du? Send oss en
Mozon.no, 03.12.2002

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer