Ung i dag - syk i morgen?

Barn og unges livsstil kan lett føre til sykdom når de blir eldre. - Mange vil oppleve plager og sykdommer allerede i tidlig voksen alder, advarer medisinsk ansvarlig Halvor Denstad ved Omnia Medisinske Senter.

Publisert
Sist oppdatert

- Den oppvoksende generasjon øker sin risiko for uheldig sykdomsutvikling allerede mens de er barn. Barn og unge er i mindre fysisk aktivitet i egen regi enn tidligere. De tilbringer mer passiv tid foran tv- og dataskjermer og har ofte et uheldig kosthold med uregelmessig spising, hurtigmat med høyt fettinnhold og mye søt drikke, sier Denstad til nyhetsbyrået Newswire.

- I tillegg til dette er det mange unge som røyker, og andelen unge som bedriver livsfarlig eksperimentering med narkotiske stoffer er bekymringsfull høy, påpeker Denstad.

Statistisk sentralbyrås levekårsundersøkelse viser en økning i helserelatert fravær på 1990-tallet. Dette gjelder plager som søvnproblemer, tretthet, konsentrasjonsvansker, hodepine, smerter og verking i kroppen. Helseplagene har økt særlig i de laveste aldersgruppene.

Fedmeepidemi
En fersk rapport fra Sosial- og helsedirektoratet viser at nordmenn blir stadig mer overvektige. Dette gjelder både voksne og barn. Ifølge rapporten er syv prosent av landets 13-åringer overvektige. En amerikansk undersøkelse gjennomført av Centers for Disease Control and Prevention (CDC) viser at andelen overvektige barn i USA har blitt mer enn tredoblet siden 1980.

- Gjennomsnittsvekten for elever i ungdomsskolen har økt med ca ti kilo på omtrent 15 år. Overvekt gir en økt risiko for tidlig sykdomsutvikling, særlig diabetes type 2. Jo mer overvektig du er, jo større risiko har du for å utvikle denne formen for sukkersyke, sier Denstad. I dag har nærmere 110 000 nordmenn diabetes type 2, og man regner med at 70 000 av disse har blitt rammet på grunn av fedme.

- Passiv stillesitting og dårlig fysisk holdning, sammen med manglende trening, gir økende plager i muskel- og skjellettsystemet. Det er flere unge som kommer til oss med slike plager nå enn for en del år siden. Vi vil også se en økende hyppighet av høyt blodtrykk og andre hjerte- og karsykdommer i yngre aldersgrupper, samt oftere brå hjertedød hos 40-50 åringer. Frekvensen av kreft i mage-tarm-kanalen vil også øke, sier Denstad.

Denstad påpeker at dette vil påføre samfunnet betydelig økte kostnader, og at vi må forvente en fortsatt økning i antall uføretrygdede.

Felles løft
- Det haster med å ta et felles løft for å justere denne uheldige utviklingen. Det er derfor gledelig at både myndigheter, helsevesen og media har satt fokus på problemene, sier Denstad. Han viser til at det nå er diskusjoner både om skolemåltid i barneskolen, økt tilbud av frukt og grønt i ungdomsskolen og flere gymtimer i skolen.

Helseminister Dagfinn Høybråten sa på en pressekonferanse tirsdag at myndighetene nå skal ta opp kampen mot fedme blant ungdommer. Blant de foreslåtte tiltakene er rutinemessig veiing og måling i skolehelsetjenesten og et styrket helsetilbud for overvektige.

Denstad understreker at foreldre har et stort ansvar for barnas livsstil.

- Foreldregenerasjonen må gå i seg selv. De er forbilder og må formidle sunne kostvaner og stimulere til et mer aktivt liv, samtidig som de må sette tydelige grenser. Det er til syvende og sist foreldrene som har ansvaret for å legge til rette for en sunn helse og oppvekst for barna, sier Denstad.

 

Mozon.no, 11.03.2004

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer