Ung i dag - syk i morgen?

Barn og unges livsstil kan lett føre til sykdom når de blir eldre. - Mange vil oppleve plager og sykdommer allerede i tidlig voksen alder, advarer medisinsk ansvarlig Halvor Denstad ved Omnia Medisinske Senter.

Publisert
Sist oppdatert

- Den oppvoksende generasjon øker sin risiko for uheldig sykdomsutvikling allerede mens de er barn. Barn og unge er i mindre fysisk aktivitet i egen regi enn tidligere. De tilbringer mer passiv tid foran tv- og dataskjermer og har ofte et uheldig kosthold med uregelmessig spising, hurtigmat med høyt fettinnhold og mye søt drikke, sier Denstad til nyhetsbyrået Newswire.

- I tillegg til dette er det mange unge som røyker, og andelen unge som bedriver livsfarlig eksperimentering med narkotiske stoffer er bekymringsfull høy, påpeker Denstad.

Statistisk sentralbyrås levekårsundersøkelse viser en økning i helserelatert fravær på 1990-tallet. Dette gjelder plager som søvnproblemer, tretthet, konsentrasjonsvansker, hodepine, smerter og verking i kroppen. Helseplagene har økt særlig i de laveste aldersgruppene.

FedmeepidemiEn fersk rapport fra Sosial- og helsedirektoratet viser at nordmenn blir stadig mer overvektige. Dette gjelder både voksne og barn. Ifølge rapporten er syv prosent av landets 13-åringer overvektige. En amerikansk undersøkelse gjennomført av Centers for Disease Control and Prevention (CDC) viser at andelen overvektige barn i USA har blitt mer enn tredoblet siden 1980.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer